Egyéb kategória

Így tévézik a világ: 21 tény, amit eddig nem tudtatok a tévézésről

A téli, borús napok közeledtével hajlamosabbak vagyunk szabadidőnket a kanapén tölteni egy puha takaró, egy bögre forró ital és a kedvenc vagy a „régóta rajta van a listámon” típusú filmek társaságában. Családi vagy baráti körben szörfölgetve a csatornák között ritkán jut eszünkbe, milyen sok embert köt össze a világon a televíziózás.

vous - 2017.12.15.
Így tévézik a világ: 21 tény, amit eddig nem tudtatok a tévézésről

Átlagosan több mint 8 évet töltünk életünk során tévézéssel, így valóban nem mindegy, milyen készüléket nézünk. A Samsung friss kutatásában arra volt kíváncsi, milyen szokások vagy érdekességek jellemzik a világ különböző pontjain élő tévénézőket, hiszen mi, magyarok is rengeteg időt töltünk tévénézéssel, átlagosan naponta 4 óra 26 percet. 

Egyesült Királyság

A felmérés szerint a britek komolyabb emberek, mint hinnénk. Nem a valóságshow-kért és a szappanoperákért, hanem a dokumentumfilmekért rajonganak a legjobban, 41%-uk ezt jelölte meg kedvenc televíziós műfajaként.

Éppen ezért annyira talán nem is meglepő, hogy 2017-ben a legnézettebb brit tévéműsor a David Attenborough nevével fémjelzett A kék bolygó 2. volt, amit 14,1 millióan láttak. 

David Attenborough

Egy hatrészes sorozat, ami még a Trónok harcát is leverte – itthon mégis kevesen ismerik

Ha ti is imádtátok nézni gyerekkorotokban a természetfilmeket, szokjatok rá újra, hiszen most olyat láthattok, amit még korábban soha! Ugyan már lassan fél éve megjelent a Bolygónk, a Föld 2. évada, én most jutottam el odáig, hogy megnézzem, és csak ajánlani tudom. Amellett, hogy minden képkockája lenyűgöző, olyan állatokat és helyeket mutatnak be benne, amiket eddig még senki másnak nem sikerült lencsevégre kapnia. A legújabb, hatrészes sorozatban Attenborough visszarepít bennünket a fiatalkorunkba.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Mivel a legtöbb családban komoly harcok dúlnak a távirányítóért, sokan inkább vesznek még egy tévét. A briteknél ezért 15 millió háztartásban több mint két televíziókészülék is található. 

Ausztrália

Ausztráliában idén a sportesemények ültették a legtöbb nézőt a képernyők elé. Az ország ikonikus State of the Origin rögbiligájában játszó Queensland és New South Wales csapatainak összecsapására összesen 4,1 millióan voltak kíváncsiak. 

Kína

Kínában egy egészen egyedi műfaj, a „rap reality” hódít. A Rap of China hiphop tehetségkutató show-t eddig több mint 2,5 milliárd néző látta online. 

Az egyhuzamban való tévénézés világrekordja 94 óra, amelyet 2016-ban állítottak fel New Yorkban. 

Érdekességek a világ többi pontjáról

A világ első televíziós reklámját 1941. július 1-jén adták le az Egyesült Államokban egy baseballmeccs szünetében. Mindössze 20 másodperces volt, és 9 dollárba került.

Az Egyesült Államokban élnek a legjobban fizetett televíziós sztárok. A Forbes összeállítása szerint Dr. Phil, azaz Phil McGraw, a róla elnevezett talkshow házigazdája több mint 79 millió dollárt kapott a munkájáért 2017-ben. Ezzel ő a világ legjobban fizetett tévébemondója, megelőzve például a 77 millió dollárt kereső Ellen DeGenerest is.

A legjobban fizetett televíziós színész Sofía Vergara, ebben az évben 41,5 millió dolláros gázsi járt neki. 

sofia vergara

„Gigantikus melleim vannak!” – Sofía Vergara meztelen képei mellé kíméletlen őszinteség jár

Eszik, mint az állat, és soha nem menne ki az utcára smink nélkül –  tudtuk meg Sofía Vergaráról. Sofía 45 évesen döntött úgy, hogy megmutatja, mi rejtőzik a szexi ruhái alatt. Nyugi, senkit nem ér meglepetés – a színésznőről álomszép fotók készültek, és azt is elárulta, milyen viszonyban van a testével. Ezek után egy kicsit még jobban imádjuk! 

Ehhez képest Kim Kardashian hiába a világ legtöbbet bezsebelő valóságshow-szereplője, aki sikeresen építgeti üzletbirodalmát, „mindössze” 51 millió dolláros vagyon felett rendelkezik. 

Ugyanakkor nem csak a sztárok költségesek. Minden idők legdrágább televíziós produkciója a Netflix által készített, II. Erzsébet angol királynőről szóló A korona című sorozat, amely 130 millió dollárba került.

Valószínűleg kevesen tennék rá voksukat, de minden idők legnézettebb televíziós sorozatrésze a koreai háború idején játszódó, 1983-ban sugárzott M*A*S*H sorozat záróepizódja, melyet 50,15 millióan láttak, megelőzve ezzel a Dallast is. 

A sorozatok miatt többet tévézünk!

A kutatásból kiderül, a fejlődő technológiának, valamint a kedvünk szerint elérhető sorozatoknak és filmeknek köszönhetően többet tévézünk, mint valaha. Minden ötödik válaszadó állítja, ötször annyi időt tölt televízió előtt, mint öt éve.

Ehhez hozzájárul a sorozatnézés reneszánsza is. A legjobban egyhuzamban, „binge watching”, azaz „filmdarálás” vagy „filmhabzsolás” formájában a Trónok harca epizódjait szeretjük nézni. A Trónok harca új részeit ráadásul minden más sorozatnál nagyobb várakozás övezi.

A nők végre nem szextárgyak – Most akkor a Trónok harca csajai feminista idolok?

Még több Trónok harca

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.