Egyéb kategória

Londoni látnivalók a Big Benen túl – avagy Bridget Jones után szabadon

Ha olvassátok a cikkeimet, akkor már tudjátok, mennyire szeretek utazni. Ezekről a kiruccanásokról pedig sokszor beszámolok nektek: hogy tudjátok, egy-egy városban mit érdemes megnézni – szerintem. Most egy újabb helyet pipálhatok ki a bakancslistámról – ennek már éppen itt volt az ideje, hiszen London a második legnagyobb magyar város. Persze én szerencsés helyzetben vagyok, mert éppen emiatt rengeteg barátom van kint, őket mentünk el most meglátogatni, és persze a „ködös Albiont”!

vous - 2017.12.16.
Londoni látnivalók a Big Benen túl – avagy Bridget Jones után szabadon

Az ember fejében mindig van egy elképzelés, hogy milyen is lehet egy város, aztán amikor odaér, vagy csalódik egy óriásit, vagy minden képzeletét felülmúlja. Számomra ez pontosan így történt Londonnal, habár nem az én elképzeléseimet hozta, hanem annál sokkal többet. Pár nap alatt szinte kultúrsokkot kaptam a különböző negyedek hangulata, arculata, pörgése miatt. Intenzív volt, és ha legközelebb arra járok, biztosan lelassítok majd, és megpróbálom egyenként befogadni a látnivalókat, de ízelítőnek tökéletes volt. És ha nektek is csak pár napotok lenne, elmondom, mit érdemes megnéznetek!

Berlin az új London

Berlin az új London – a város, amit nem érdemes kihagyni

Az elmúlt években Berlin az egyik leglátogatottabb úti célja lett a fiataloknak, művészeknek, kreatívoknak. A német főváros tele van szuper programokkal, kávézókkal, szórakozóhelyekkel, dizánjboltokkal, piacokkal, közösségi terekkel és kultúrával. Berlin minden évszakban remek programokkal és hangulattal szolgál, amire néhány nap biztosan nem lesz elég. De ha csak ennyi időtök lenne a városban, elmondjuk, mi az, amit feltétlenül nézzetek meg, ha arra jártok!

Hozzáteszem, én nem vagyok az a tipikus turista. Nyilván megnézem a fő látványosságokat, de nem fogok órákig sorban állni valamiért csak azért, mert azt látni kell. Inkább bolyongok az elhagyatott és felfedezni való kis utcákban, azokban a kajáldákban eszem, ahova a helyiek járnak, parkokban kószálok, és igyekszem olyan szemszögből nézni egy várost, ahogyan az ottaniak látják.

Éppen ezért a reggelt english breakfasttel kezdtük, és persze tejes teával, ahova lehetett gyalog mentünk – volt, hogy egy nap alatt 30 kilométert gyalogoltunk emiatt –, de így jóval többet láttunk a városból. Elkerültük a tömeget, ami sokszor annyira elképesztő, mintha egy koncert első sorában szeretnél közlekedni, és van, hogy csak a harmadik vagy negyedik metróra fértek fel. Nem mondom, hogy mi nem metróztunk, de annak csak egy durva pánikroham lett az eredménye. Itt szögezném le, ha esetleg klausztrofóbiával és tömegiszonnyal küzdötök, mint én, válasszatok valami más közlekedési eszközt: a híres kétemeletes buszokat vagy a gyaloglást – ahogyan sokan az ottaniak teszik!

Tate Modern

Ha kevés időtök van, akkor is érdemes ide ellátogatni – igaz, akár egy teljes napig is nézegethetnénk a kiállításait. Ez a hely a huszadik és huszonegyedik század Mekkája, tele látványos installációkkal, festményekkel, szobrokkal. Ha nem lenne időtök órákig kiállítást nézni, akkor is térjetek be ide, mert maga az épület is lenyűgöző, és csodás kilátás nyílik róla a Szent Pál-katedrálisra, a Temzére és persze magára a városra.

Forrás:
Mojzes Nóra, Depositphotos

Camden Town

Ha igazi kultúrsokkra vágytok, irány a bohém negyed és annak óriási piaca. Elképesztően izgalmas, színes városrész, tele látnivalókkal, szuper boltokkal, érdekes arcokkal és hangulatos pubokkal. Itt minden van, amit csak el tudtok képzelni. Az üzletek, kocsmák, étkezdék árai nagyon változatosak, így ha olcsón szeretnétek hozzájutni kajákhoz, sörökhöz, ruhákhoz vagy bármilyen holmihoz, itt a helyetek!

A legtöbb bolt nem csak hét közben van nyitva, sőt, hétvégén talán még nagyobb itt a nyüzsgés, arra azért itt is készüljetek, hogy egy átlagos hétvégén a Regent's csatorna partján fekvő piacot közel százezer ember látogatja.

Koppenhága

Számtalan élménnyel gazdagodtunk – ellátogattunk Koppenhágába!

Imádok utazni! Ahogy az ember lánya egyre idősebb lesz, átértékeli a dolgokat, illetve azok fontosságát. Egypár éve érzem, hogy sokkal inkább az élmények, mintsem a tárgyi dolgok élveznek prioritást nálam, így egy-egy ételre, programra vagy utazásra szívesebben költök, mint bármi másra. Az élmények megmaradnak, és még csak helyet sem kell teremteni nekik. Viszont sokba kerülnek. De baromira megérik!

Borough Market

London legrégebbi piacán minden van, ami szem-szájnak ingere. A street food kajáktól kezdve a pékműhelyekből frissen kikerült ínycsiklandó helyi péksütiken át egészen a friss zöldségig, gyümölcsig, húsig, sajtig és tengeri herkentyűig. De kézműves termékeket, organikus holmikat is találtok itt.

Napközben a helyieké és turistáké a placc, míg éjjel a nagykereskedelmi biznisz folyik. Vasárnap sajnos zárva tart a hely.

Ja, és nem utolsósorban a Bridget Jones naplója és a Harry Potter-filmek színhelyéül is szolgált ez a piac. Ha nincs a Borough Market, talán Bridget kék levese sosem készült volna el.

Forrás:
Mojzes Nóra, Depositphotos

A Tower környéke

A Tower Bridge-en persze mindenképp érdemes átsétálni, és ha már ott vagytok, nézzétek meg a Globe-ot, tekeregjetek egy kicsit az aprócska, ám annál lenyűgözőbb utcákban, igyatok egy jó kis sört, és egyetek egy finom sheperd's pie-t vagy egyéb húsos pitét.

„Braga imád­ko­zik, Coimb­ra tanul, Por­to dol­go­zik, Lissza­bon pedig szó­ra­ko­zik” – én pedig elmondom, mi mit csináltunk ezekben a városokban

„Braga imád­ko­zik, Coimb­ra tanul, Por­to dol­go­zik, Lissza­bon pedig szó­ra­ko­zik” – én pedig elmondom, mi mit csináltunk ezekben a városokban

Négy város: Lisszabon, Porto, Braga, Sintra, megannyi buszozás, vonatozás, metrózás és villamosozás, de főleg gyaloglás – sok gyaloglás – van mögöttünk. Az üdülés igencsak aktívra sikeredett, amit még most sem sikerült teljesen kipihennünk, ahogyan a gondolataink is tele vannak még mindig élményekkel, érzésekkel, képekkel, illatokkal és zajokkal.

Ajánlott cikkek