Egyéb kategória

Fatörzstorta, a karácsony csodás francia főszereplője

A karácsony közeledtével egész Franciaországot eluralja a fatörzsláz, pontosabban a fatörzstortaláz. Mindenki recepteket keres, hogy valami különlegességgel rukkoljon elő, és az összes nagy cukrászda és cukrászhíresség bemutatja új kreációját. De mi is az a fatörzstorta, és hogy lett ekkora sztár?

vous - 2017.12.19.
Fatörzstorta, a karácsony csodás francia főszereplője

A bûche de Noël (ejtsd: büs dö noel), vagyis a karácsonyi fatörzs hagyományosan egy csokoládékrémes piskótatekercs, amit gyümölcsökkel vagy csokilevelekkel, marcipángombákkal díszítenek, hogy minél jobban hasonlítson egy valódi fatörzsre.

Elmaradhatatlan kelléke minden karácsonyi asztalnak.

Ma már mindenféle változatban készül, és a nagy cukrászok trendjeit követve otthon is előszeretettel kísérleteznek új ízekkel, színekkel és formákkal a háziasszonyok.

De hogyan kerül a fatörzs az asztalra?

Csodaszép története meglepő módon nem kapcsolódik a fenyő- vagy karácsonyfához, mert jóval régebbi eredetű. Írásos emlékek szerint a 12. századig visszakövethető. Mivel Jézus születésének ünnepén Franciaországban – ahogy nálunk is – a legsötétebb és leghidegebb napok vannak az évben, könyörületességből ezen a napon befogadták a szegényeket, otthontalanokat egy tál meleg ételre, és mindannyian a tűz közelében melegedtek. Közösen étkeztek, majd énekeltek, meséltek, és rituálisan egy megszentelt fahasábot a tűzre tettek.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek