Vol-au-vent töltött tésztakosár

Ünnepi fogás az utolsó pillanatban: gombás-csirkés tésztakosárkák

A leveles tésztából sütött tésztakosár, az úgynevezett vol-au-vent egy zseniális találmány. Előre elkészíthető, lehet előétel, főétel és desszert is, attól függően, milyen töltelék kerül bele. Elegáns, ünnepi, különleges, pedig pofonegyszerű!

Az év végi ünneplések egyik fontos szereplője a franciáknál és a belgáknál a készen kapható leveles tésztából sütött kosárka, a vol-au-vent (ejtsd: vol-o-van), ami szó szerint szélfútta vagy szélben szálló jelentéssel bír. Míg a franciáknál inkább előétel, addig Belgiumban főételként tálalják, körettel.

Leggyakrabban gombás-csirkés raguval töltik, de őszintén szólva bármilyen pástétomot, majonézes salátát, ragut belepakolhatunk,

akár többfélét is, partikon, nagy karácsonyi családi ebédeken, szilveszter alkalmával, így egy füst alatt többfélét kínálhatunk.

karácsony fa dísz

Mennyire szent a szenteste? Mi van, ha étteremben vacsorázik a család?

Akinek a szeretetnyelve a főzés, annak valószínűleg eszébe sem jut lemondani szerettei gyomortáji kényeztetéséről. Aki viszont egész évben dolgozott, és a főzés nem kikapcsolódás, hanem nyűg a számára egy hajtós időszak után, annak valószínűleg megfordult a fejében: mi lenne, ha idén nem főznék karácsonykor, és szenteste étteremben vacsoráznánk?

Nagy előnye, hogy mindennel együtt fél óra alatt megvan, de ha nem akarunk vele közvetlenül a tálalás előtt pepecselni, akkor előre is elkészíthető mind a töltelék, mind a kosárka, az utolsó pillanatban pedig csak össze kell állítani. 

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos