Egyéb kategória

4 dolog, amin az újévi 
fogyási fogadalmak elbuknak

Az újévben a legtöbben a fogyást tűzik ki céljukként: januárban megtelnek az edzőtermek, mindenki a diétás recepteket bújja. Aztán valahogy elfogy a lelkesedés, és az év végén a legtöbben ugyanott tartanak, mint 365 nappal korábban. Miért van ez így, hol bicsaklanak meg az újévi fogyási fogadalmak? Sávoly Dóra, a Fit Club Zugló személyi edzője személyes tapasztalatai alapján azt is elmondja, mit tehetünk, hogy céljaink megvalósuljanak.

vous - 2018.01.03.
4 dolog, amin az újévi 
fogyási fogadalmak elbuknak

1. Gyors, radikális változást akarunk

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy az újesztendőben 180 fokos fordulatot akarnak venni, és egyik napról a másikra radikálisan megváltoztatják az étkezésüket. A tapasztalat az, hogy nem fog működni!

A szervezetünket nem sokkolhatjuk hirtelen: mind az edzésben, mind az étkezésben is a fokozatosságot és a tudatosságot tartsuk szem előtt.

Idő kell az agyunknak is és a testünknek is, amíg  megszokja az új rendszert.

Forrás:
Fit Club Zugló

2. Magunk akarjuk kitalálni a testmozgást

A fokozatosság az edzésekben is fontos tényező, mondja a Fit Club Zugló edzője. Először csak átmozgató jellegű, könnyed edzésekkel kezdjünk, és utána lehet napról napra jobban terhelni magunkat. Így nem történik meg az a gyakori eset, hogy feladjuk két hét után, miután túlerőltettük magunkat, izomlázunk lesz, és elmegy a kedvünk az egésztől.

Ha valaki eddig nem folytatott sportos életmódot, mindenképpen érdemes felkeresni egy személyi edzőt,

hiszen sokat tud segítni az esetleges sérülések elkerülésében. Eleinte elég a heti két-három edzőtermi alkalom, amelyet a későbbiekben képességeinknek megfelelően növelhetünk. A személyi edző sokat tud segíteni abban is, hogy otthon milyen feladatokat tudunk végezni, ha épp nem jutunk el a terembe. És az étkezéssel kapcsolatban is sok jó tanáccsal lát el.

Személyi edző

Ezért kezdtem személyi edzőhöz járni

Harminc fölött tényleg nehezebb felkelni reggel. Tényleg lassabban tűnnek el a karikák a szemem alól. Tényleg nem járatódik be olyan könnyen a csípőm, ropognak az ízületeim, fáj a hátam. Tényleg vannak ősz hajszálak, szarkalábak, puhul a bőr, illan a kollagén, indokolatlan úszógumik születnek a vékony testemen is. Ez így nem fog menni! Úgy döntöttem, rendszeresen mozogni fogok, izmot építek, de legalábbis állóképességre gyúrok. Ehhez pedig személyi edzőhöz mentem. A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

3. Koplalós diétát választunk

A könnyedebb diétákkal érdemes kezdeni a fogyást az újesztendőben. Nem kell egyből kemény önsanyargatásba kezdenünk megvonva vagy radikálisan csökkentve a szénhidrátot, vagy ami még rosszabb: koplalásba kezdeni. Ez nem tartható fenn hosszú távon, és nem is egészséges. Sávoly Dóra azt javasolja, olvassunk utána a helyes táplálkozás alapjainak, de még inkább: kérjünk tanácsot szakembertől.

4. Hamar engedünk a csábításnak: így tegyünk ellene!

A nagy elhatározások általában az első kísértésekig tartanak: egy-kettőnek még ellenállunk, de a harmadiknál már elcsábulunk. Ez komoly hiba, mert itt szokott megbicsaklani a sok egészséges terv.

molnar-viola-anna-hagyjuk-mar-dietas-bullshitek-amiket-ideje-lenne-elfelejteni

Hagyjuk már: a legbutább diétás tanácsok, amelyeket ideje lenne elfelejteni

Fogyni nem könnyű. Ha könnyű lenne, mindenki csinálná. A „titok” mindig is ugyanaz volt: több kalóriát kell elégetni, mint amennyit bevisz az ember – de hogy ezt hogyan lehet egészségesen megoldani, és miként lehet hosszú távon is fenntartani, az már bonyolultabb kérdés. Talán ezért is fordulhat elő, hogy rengeteg tévhit, nevetséges tipp és csodadiéta kering a neten. Most összeszedtük nektek a legnagyobb marhaságokat.

Ha az év folyamán a párunkkal, barátokkal, kollégákkal beülünk valahova, ne hagyjuk elcsábítani magunkat az olajban tocsogó sült krumplira, a gusztusos sütire, üdítőre. Ilyenkor nagyon kell koncentrálnunk a célra, és ezek helyett salátát, cukormentes desszertet, italt válasszunk – minden esetben!

A hétköznapokon előnyös, ha magunk tudunk főzni, hiszen így ellenőrzött egészséges alapanyagokból tudjuk elkészíteni a menüt, akár több napra előre.

Persze ha ez nem megoldható, akkor a diétás fogásokat kiszállító cégek is jó alternatívák lehetnek: a fix ebéd nem visz el a hirtelen megoldandó (általában egészségtelen), gyors étkezések irányába.

Még egy trükk: mindig legyen nálunk valamilyen, az egészséges étkezési rendszerbe illeszthető nasi, például proteinszelet, olajos magvak, pár szem aszalt gyümölcs, alma, sárgarépa. Ezzel megoldhatjuk, hogy ne legyünk farkaséhesek, mert akkor sokkal többet fogunk enni, és óhatatlanul a kalóriadúsabb falatokat választjuk.

#nóriedz Engel Nóra

Otthon edzenétek? #nóriedz sorozatunk nektek lett kitalálva! 

Szexi vádli, feszes comb – Ellenállhatatlan lábak konditerem nélkül!

Lehet, hogy eddig rosszul edzettetek? – A leggyakoribb hibák a neten terjedő fitneszvideókban

Ne legyetek befeszülve! – Páros nyújtógyakorlatok otthonra, nem csak edzés utánra

Amikor 30 másodperc egy örökkévalóságnak tűnik… – 7 plankvariáció otthonra kezdőknek és haladóknak

Az ülőmunka veszélyes! Előzzétek meg a hátfájást 5 könnyű gyakorlattal!

Nem juttok el az edzőterembe? 3 gyakorlat, amivel otthon is formában tarthatjátok magatokat

Gerinctorna a munkahelyen – 5 gyakorlat, 5 perc, és viszlát, hátfájdalom!

A konditermen túl – A feszes combok a lépcsőházban is készülhetnek!

Ajánlott cikkek