Egyéb kategória

Hogyan segíti az alvást a rendszeres edzés? Eláruljuk!

A rendszeres edzésnek rengeteg pozitív hatása van, ezek közül csak az egyik az, hogy segíthet a megfelelő alvásminőség elérésében. De pontosan mi az oka annak, hogy a testmozgás ilyen jó hatással van az esti pihire? Nem csak az, hogy kellemesen kifáraszt, a dolognak mélyebb okai vannak.

vous - 2018.01.07.
Hogyan segíti az alvást a rendszeres edzés? Eláruljuk!

A rendszeres edzés nagyon jó hatással van az életünk több aspektusára is: megnöveli az izomtömegünket, csökkenti a testzsírszázalékunkat, erősíti a csontjainkat, csökkenti a szívroham kockázatát, javítja a kedvünket, és megerősíti az immunrendszerünket. Csak ne lenne olyan nehéz nekiállni! Pedig csakis jó hatásai vannak, amelyek közül még mindig alig soroltunk fel párat.

Felkiáltójel

Épp barátkoztok az edzés gondolatával? Kezdjétek a mozgást otthon!

Ismerjétek meg a #nóriedz cikksorozatunkat, amiből egy személyi edző segítségével szuper tippeket kaphattok otthoni edzéshez!

Ami viszont a cikk szempontjából minket érdekel, az az, hogy javítja az alvás minőségét is. Nemcsak azért, mert az edzés közben kellemesen kifáradunk, és nem marad energiánk arra, hogy egész éjszaka fenn legyünk, hanem azért is, mert segít beállítani a szervezetünk cirkadián ritmusát – vagyis pontosítja az úgynevezett belső óránkat.

A cirkadián ritmus a szervezet természetes ritmusát jelenti, amely gyakorlatilag egy időzítőrendszert takar: minden szervünknek, minden belső körforgásunknak van egy meghatározott időbeosztása, amely szerint működik. Ez határozza meg azt, hogy az emésztésünk mikor élénkebb, a szervezetünk mikor termel több hormont, vagy a sejtjeink mikor végzik aktívabban a megújulást.

A cirkadián ritmust a modern élet rengeteg aspektusa megzavarja: a mesterséges fény például igazi csapda a szervezetünk számára, hiszen azt jelzi, hogy még nappal van, fenn maradhatunk, holott már régen a lefekvéshez kellene készítenünk a testünket.

A rendszeres testmozgás segít ezt a cirkadián ritmust visszabillenteni a természetes formájába, és hozzájárul, hogy ha nem is teljesen, de legalább részben úgy működjön, mintha nem zavarnánk meg mindenféle mesterséges dologgal. 

Forrás:
iStock

Az alvásminőséget tekintve az edzésre a legjobb időpont a kora reggel, hiszen ekkor azt jelezzük a testünknek, hogy felébredtünk, aktívnak kell lennünk, el kell indítanunk a napunkat. Furcsának tűnhet, hogy egy kora reggeli tevékenység a késő esti alvásra van hatással, de már magában az, hogy a mozgás helyrebillenti az órát, és jókor indítja el a „működését”, rengeteget segít abban, hogy pihentető alvásunk legyen.

Ajánlott cikkek