Egyéb kategória

Hajnali kelés és káosz a lakásban – A téli szünet hullámvölgyei két kisgyerekkel

„Már novemberben várni kezdtük a téli szünetet. Épp csak visszazökkentünk a hétköznapi kerékvágásba az őszi szünet után, de már az járt a fejünkben, milyen jó lesz karácsonykor újra kilépni az iskolával, munkával együtt járó zakatolásból. Elfelejteni a korai kelést, a rohanós reggeli készülődést, a sötétben hazaérést, és csak békésen együtt lenni, nagyokat olvasni, mézeskalácsot sütni, szóval nyugodtan készülni az ünnepekre” – kezdi Veronika, aki a VOUS vendégszerzői posztjára küldte be cikkét. A következő sorokban Héda Veronika írását olvashatjátok.

vous - 2018.01.08.
Hajnali kelés és káosz a lakásban – A téli szünet hullámvölgyei két kisgyerekkel

Ehhez képest a téli szünet első napjába majdhogynem belebetegedtem. Előző nap még semmi bajom sem volt, de a reggeli fél hetes visítás megalapozta a nem túl jó közérzetemet.

Nem megmondtam, hogy ma lehet aludni! Sőt! Kell is, jó sokáig!

Máskor még hét után is alig bírom kirángatni Iskolást az ágyból, a szünetet meg hajnali kakaskukorékolással kezdi. Kistesóval együtt. Egy darabig próbálom őket visszaaltatni, bekuckóznak a nagyágyba, de a visítást-veszekedést is hozzák magukkal. Ebből szunya már nem lesz, inkább keljünk fel, akkor a dobhártyám is távolabb kerül a fejhangú követelőzéstől.

A reggelit már halálos fáradtsággal készítem. Ólomsúlyos végtagjaimat alig bírom rávenni az együttműködésre. Minden mozdulatom lassú és fájdalmas, mintha lázas lennék, pedig csak a szünetkór kezd rajtam kitörni megállíthatatlanul. Egy idő után már a torkom is kapar, majd egyre élesebben fáj, már rászólni se tudok elég erélyesen a gyerekekre, sőt a beszéd is nehezemre esik.

Felkiáltójel

Még többet olvasnátok az anyaságról?

Nézzetek szét a VOUS ügyeletes anyukája, Séllei Lilla cikkei között! 

A gyerekszobában eközben kitör a káosz, ami délutánra már az egész lakáson eluralkodik. Először bunkert próbálnak építeni, nem sikerül, összeomlik, a sok odahordott párna, matrac, takaró és ezernyi kacat hegyként tornyosul az egyébként sem túl nagy helyiség közepén. Ezt ti fogjátok elpakolni, én tegnap direkt rendet raktam, hogy a szünetet normális környezetben, vidáman kezdjük!

De megint kiderült, mennyire naiv voltam. Az élhető lakást és a gyerekek rendrakását illetően is…

Tüntetőleg be se lépek inkább a gyerekszobába, de ezzel sajnos csak azt érem el, hogy ők is rájönnek: egyszerűbb egy másik szobában folytatni az őrjöngést. Hamarosan már a nappaliban sem lehet lépni. Minden kiborítva, szétszóródva, a legótól kezdve a gyöngyön át a kártyákig… Mintha egy új, színes és borzasztó hepehupás szőnyeg fedné a padlót.

Forrás:
Unsplash

Mit csináljunk? Menjünk ki valahova? De hova? Hideg van. Mindjárt besötétedik. Nincs kedvem felöltöztetni őket. Nincs kedvem semmihez. Lassan a hasam is fájni kezd. Bekapcsolok egy mesét, legyen Rudolf, a rénszarvas, az legalább karácsonyi, csak kár, hogy Kistesót nem köti le. És a párbeszédeket se hallani tőle, mert állandóan „vau-vau”-zik, kutyának nézi az összes rénszarvast.

Lassan eltelik a nap, aztán a következő is. Elengedem azt az elvárásomat, hogy tiszta, rendezett lakásban ünnepeljük a karácsonyt, nem bosszankodom a káoszon és nem kínzom magam a folyamatos házimunkával. Karácsonyi dekorációt készítünk, képeslapokat írunk és rajzolunk, külföldről hazalátogató régi barátokkal találkozunk. És sütit sütünk, meg sokat olvasunk, ahogy eredetileg elképzeltem.

Aztán észreveszem, hogy elérkezik a szünet utolsó napja. Egyetlen programunk van kitűzve: felkészülés a másnapra. Az iskolatáskában maszatos kori hever, a tolltartó üres, a ceruzákat egyesével szedegetjük össze a lakásból. A tornazsákot egy szekrény mögött találom meg, tornacipő nélkül, mert annak külön rejtekhelye van a ruhák között.

Mégse tudok haragudni, még magamra vagy a rendetlenségre sem, csak a melankóliát érzem, hogy ennek a boldog két hétnek is vége. Amikor épp olyan jól összeszoktunk megint.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT.

Ajánlott cikkek