Egyéb kategória

Egy pillanat alatt beleszerettünk – Ismerjétek meg a világ legapróbb vadmacskáját

Egy pillanat alatt a szívünkbe zártuk ezt a parányi vadmacskát, amelyiket a BBC Earth nyúlfarknyi promóvideójában láttunk meg, amellyel Big Cats című sorozatukat reklámozzák. Gyorsan utána is néztünk, mi mindent tudhatunk meg erről az aprócska ragadozóról, a rozsdafoltos macskáról.

vous - 2018.01.11.
Egy pillanat alatt beleszerettünk – Ismerjétek meg a világ legapróbb vadmacskáját

Az aprócska vadmacska Srí Lanka és India erdeiben él. Súlya alig több, mint egy kiló, hossza (a farokhossza nélkül) 35–48 centiméter. Csak nagyon ritkán kapják lencsevégre, a stábnak kifejezetten szerencséje volt. (A szerencséhez persze óriási előkészítő munkára is szükség van.) A rozsdafoltos macska természetesen arról kapta a nevét, hogy bundáját rozsdabarna foltok pettyezik.

Objektum doboz

Bár nem házimacska, könnyű az emberhez szoktatni. A vadmacskák kolibrijéből alig 10 ezer példány él, ezeket igyekeznek a természetes élőhelyükön óvni. Az ilyen barátságos, kedves példányok láttán valószínűleg benneteket is elkap az érzés, hogy olyan szívesen dédelgetnétek, ölelgetnétek, simogatnátok őket. Gondoljatok csak a pandákra vagy a koalákra, hogy a két legnépszerűbb, plüss-szerű állatot említsük.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek a jószágok vadállatok, úgy is viselkednek, mint a vadállatok.

Elképzelhető ugyan, hogy valamikor új, dizájnermacskák tenyésztésénél szóba kerül a rozsdafoltos macska is, de az már ismét egy másik helyzet. Ott már inkább házimacskáról lesz szó, vad jegyekkel. Ilyen hibrid házimacskák egyébként már léteznek: a szavanna macskát például az afrikai szervál és különböző házimacskák keresztezéséből tenyésztették ki. A bengáli macskát pedig a bengáli leopárdmacska és a közönséges házimacska keresztezésével hozták létre.

fajtatiszta-bengali-macska1

„Úristen, ott egy kis Mani!” – Vállalom: fajtatiszta cicát szeretnék

Egyre többször árasztom el a VOUS-lányokat cicás videókkal, aminek ők természetesen „nagyon örülnek”: mindig könyörögnöm kell a lájkokért. Na nem azért, mert a macskuszok nem tetszenek, hanem azért, mert ezt munkaidőben csinálom.

Emcsi cikkét ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek