Egyéb kategória

A nemi erőszak egy pónis pólóban is megtörténhet – Kiállítás az áldozathibáztatás ellen

A nemi erőszak és a szexuális zaklatás áldozatai egész életükben traumával küszködnek. Ha ez még nem lenne „elég”, sajnos az áldozathibáztatás még mindig téma, és az egyik kérdés, amelyet néha feltesznek: „Mit viseltél?” A válasz meglepőbb, mint gondolnátok!

vous - 2018.01.11.
A nemi erőszak egy pónis pólóban is megtörténhet – Kiállítás az áldozathibáztatás ellen

Borzasztó abba belegondolni, hogy élnek köztünk olyan emberek, akik azt gondolják, egyes nők az öltözködésükkel vagy a kihívó viselkedésükkel vívták ki az áldozat szerepét. Mintha egy miniszoknya vagy az erős önbizalom felhatalmazna bárkit is az erőszakra…

Amíg ez így van, addig szükség van olyan (ez esetben) kiállításra, ami bemutatja, hogy a nemi erőszak és a szexuális zaklatás áldozatai mit viseltek a támadáskor. Egy belgiumi kiállítás bizonyítja, hogy a mit viseltél? kérdés haszontalan, sőt káros, és semmilyen szinten nem befolyásolja a nemi erőszakot. 

Forrás:
CCM

Az Is It My Fault? (Az én hibám?) névre keresztelt brüsszeli kiállítás tulajdonképpen cáfolja azt a mítoszt, hogy a provokatív ruházat befolyásolná a nemi erőszakot.

A kiállított ruhadarabok között megtalálható a pizsama, a tréningruha, de akár a gyerek én kicsi pónim-os pólója is.

A CCM (kiállításszervező) azt reméli, a tárlat bizonyítja, hogy az egyén ruhája sohasem lehet enyhítő körülmény, vagy épp azt soha nem lehet provokációnak tekinteni. 

„Amit azonnal észreveszel, amikor itt jársz, hogy ezek nagyon hétköznapi darabok, amelyeket minden nő rendszeresen visel. Ez a kiállítás maga a kemény valóság” – mondta Lieshbeth Kennes, szervezet egyik tanácsadója.

Forrás:
CCM
nő

„Minek ment oda?” – Az áldozathibáztatás, és ami mögötte van

Az elmúlt hónapok egyik legmeghatározóbb témája volt a hollywoodi zaklatási botrány, majd az ezt követően indult #MeToo-kampány. A zaklatások és visszaélések végre hangsúlyt kaptak egy olyan világban, ahol eddig az elhallgatás uralkodott, ennek ellenére az áldozathibáztatás újból fénykorát éli. De mégis milyen pszichológiai-szociológiai jelenség áll a dolog hátterében?

Ajánlott cikkek