csillagszóró

10 újévi fogadalmam a minimalizmus és tudatosság jegyében

A cím után biztosan kicsit furcsának tűnik, ha azt mondom, hogy nem hiszek az újévi fogadalmakban. Egészen pontosan abban nem hiszek, hogy egyik napról a másikra 1-2 dolgon kívül tartósan megváltoztathatóak a hosszú időn át begyakorolt, zavaró, fejlődést hátráltató, netán egészségtelen szokásaink. Akkor hogy csinálom én? Elárulom.

A változást csak folyamatos, kis lépésekben tudom elképzelni, mondjuk úgy, hogy havonta 1 dolgon próbálok meg változtatni, és megvárom, amíg az újdonság beépül a napirendembe és az életmódom része lesz. Csak ezután látom értelmét egy újabb változtatásnak, mert így a legkevesebb az esélye annak, hogy csupán fellángolások legyenek a nagy elhatározásokból.

Amin egészen biztosan változtatnom kell idén, az a produktivitásom.

Nálam lustább lény ugyanis nem sok van a földön. Néha úgy érzem, talán csak a macskák vetekedhetnek velem, és Garfield mondása, miszerint olyan lusta vagyok, hogy még lustálkodni is lusta vagyok, többnyire igaz rám. A lustasággal együtt jár sajnos a halogatás is, ezért ennek a két, számomra borzalmasan rossz szokásnak a hatása érződik az életem minden területén.

halogatas

Utáljuk magunkat érte, mégis csináljuk – Vajon orvosolható az állandó halogatás?

A kutatások szerint minden ötödik ember halogató típusnak tartja magát – pedig a halogatás egy olyan dolog, amiből előnye még nem származott senkinek. De ha ártunk vele magunknak, vajon miért csináljuk? És mit tehetünk ellene?

A cikket ide kattintva>>> olvashatjátok el.

Minden nap egy újabb kihívás, hogy változtassak ezen, és tulajdonképpen erre épül az a 10 fogadalom, amit, legyőzve lustaságomat, összeírtam magamnak.

1. Megtervezem a napomat és beosztom az időmet

Ami a szorgalmas és produktív emberek számára természetes, az egy lustának igazi kihívás. Motivációs kellék nélkül szinte lehetetlen küldetés. Ahhoz, hogy továbbra is sikeresen haladhassak a saját utamon, akár a karrierben, akár a magánéletben, muszáj naponta egy kis szigort gyakorolnom magammal szemben. Aki volt már valaha vagy éppen most self-employed, az tudja, miről beszélek.

Nem adok magamnak sok feladatot, de azt a néhányat, amit beírok a határidőnaplóba, igyekszem teljesíteni.

Heti 1 lustálkodónapot azért engedélyezek magamnak, ami nem azt jelenti, hogy aznap semmi produktívat nem csinálok, de azt nem azért teszem, mert előírtam magamnak. A tervezéshez egy motivációs naplót használok, ami rendszerességre és rendszerezettségre tanít. Eddig úgy tűnik, jó választás volt. A határidőnaplóról készítettem egy videót is, amit itt meg is nézhettek, ha még nem láttátok:

Objektum doboz

2. Kevesebbet nasizok

Bár már sok-sok évvel ezelőtt áttértem a zöldség- és gyümölcsalapú, mediterrán táplálkozásra, azért a kelleténél még most is többször előfordul, hogy túlzásba viszem az úgynevezett egészséges nasik fogyasztását. A hummusz és quinoacsipszek, a nyers müzliszeletek és a vegán csokikrémek tök jó alternatívái a hagyományos, bolti nassolnivalóknak, de lássuk be, ezek is élelmiszeripari, feldolgozott termékek, magas kalóriatartalommal.

Moderált mennyiségben nem okoznak problémát, mert teljes értékű alapanyagokból készülnek, de talán jobb, ha inkább egy almát, banánt vagy répát kapunk be helyettük. A rendelhető havi nasiboxok pl. pont annyi snacket tartalmaznak, amit egy hónap alatt probléma nélkül megehetünk. Erről is készült már videó:

Objektum doboz

3. Mindennap tanulok valami újat

Idén elsősorban a nyelvtanulásra kellene koncentrálnom, mert bár az angollal gond nélkül elboldogulok Frankfurtban, ideje a basic szintről egy kicsit feljebb tornázni a némettudásomat. Napi fél órát tűztem ki magamnak, ami persze lehet több is, de a lényeg, hogy a rendszerességet megszokjam. Eddig lelkesedésből 2-3 hétig napi 3-4 órát is foglalkoztam vele, aztán elfáradtam, és fél évig bele sem szagoltam. Ebben a formában nyilvánvalóan nem lehet egy nyelvet megtanulni. A németen kívül idén beiktattam a napi rutinomba az ájurvédikus gyógyászati ismereteim bővítését és a spirituális önképzést is.

4. Naponta meditálok

Van egy bölcs zen mondás, miszerint üljünk le meditálni naponta 20 percet, ha túl elfoglaltak vagyunk, akkor egy órát.

Minél zaklatottabbak a napjaink és az elménk, annál nagyobb szükségünk van rá, hogy megőrizhessük a testi-lelki egyensúlyt, és elkerüljenek a betegségek. Az idő és a rendszeresség nagyon fontos. Én szeretem a napomat meditációval kezdeni és zárni, és amíg még nem tanultam meg a fókuszálást, a Headspace applikáció segítségével gyakoroltam. Ha beszéltek angolul, ajánlom nektek is, nagyon nagy segítség!

5. Új élményeket gyűjtök

Aki az ideje nagy részét otthon tölti, ahogy én is, az könnyen belecsúszhat a megszokott napi rutin egyhangúságába és kényelmébe. Bár unatkozni soha nem szoktam, mert a lustálkodás nálam a reggeltől estig tartó olvasást jelenti, ami szintén élmény, de idén még a tavalyinál is több olyan élményt szeretnék átélni, ami a séták, utazások vagy akár új hobbik, új emberekkel való találkozások révén tapasztalhatóak meg.

A további 5 pontot a blogomon olvashatjátok el ide kattintva >>> Ti mit fogadtatok meg idén? Osszátok meg velem kommentben vagy a Facebook-oldalamon!