Egyéb kategória

Szeressétek a lilát! Elárulom, miért van helye az év színének a gardróbotokban!

Mint minden évben, úgy tavaly is december elején bombaként robbant a divatvilág legnagyobb híre: az ultraviolet lila lett 2018 színe. Biztos vannak, akik a lila szót olvasva most azonnal el is kattintanak – sokan ugyanis ódzkodik ettől a színtől – , pedig a legtöbb magyar nő örülhet a Pantone legújabb választásának. Hogy miért? A cikkből kiderül, ahogy az is, mivel és hogyan érdemes hordanotok az idei kedvencet. 

vous - 2018.01.18.
Szeressétek a lilát! Elárulom, miért van helye az év színének a gardróbotokban!

#ultraviolet

Volt néhány hetünk, hogy megbarátkozzunk a lila gondolatával, hogy ízlelgessük az ultraviolet fantázianevet, valamint, hogy egy kicsit inspirálódjunk, hol és hogyan is lesz érdemes játszani az év színével. Más nincs? napunknak köszönhetően megkérdeztem vezető szerkesztőnket, Esztert, aki az utóbbi időben nem egy színtanácsadáson járt, és Szemes Nórát, személyi stylistot mi a véleményük az év színéről. Eszter és Nóra is azonnal kiemelte, 2018 lilájának két színtípus is nagyon örülhet. 

Aki már valaha járt színtanácsadáson, valamint szívesen olvasgat a témáról, az tudja, hogy a lila – bármelyik árnyalata – a hideg színtípusoknak áll jól. Magyarországon azért örülhetünk ennek, mert a magyar nők nagy része a tél típusba tartozik.

A következő színtípus, amely jellemző itthon, az a nyár, és mivel mindkettő hideg színtípus, a színtanácsadók – köztük Nóra is – mindkettőnek javasolják a lila bizonyos árnyalatait.

Mivel ez egy se nem túl sötét, se nem túl világos, se nem túl élénk, se nem túl tompa árnyalat, így Magyarországon szinte mindenki magabiztosan viselheti, aki hideg színtípusba tartozik. Szuperül párosítható valamennyi lila árnyalattal, remekül kiemeli a bordó vagy a közkedvelt marsala, és drámai lesz a hatás feketével. 

Nóra személyi stylistként nap mint nap azon dolgozik, hogy tippekkel, trükkökkel a lehető legtöbbet hozza ki az ügyfelei öltözködéséből. Mint mondja, sokszor találkozik azzal, hogy az emberek egy adott színre azonnal nemet mondanak, pedig 1-2 jól megválasztott ruhadarab és a tőlünk távolálló színek is képekesek ellopni a szívünket. Éppen ezért javasolja, hogy mindenképp tegyünk egy próbát a lilával, hiszen szinte biztos, hogy van olyan árnyalata, ami jól áll. Kísérletezzetek bátran!

De mielőtt véresen komolyan vennétek a dolgot, Nóra arra is felhívta a figyelmet, hogy ne feledjük, ahogy a divatiparban mindennek, úgy az év színe létezésének is csak gazdasági okai vannak. 

Mégis a levendula lesz a nyerő?

Ezután jogosan gondolhatnánk, hogy az év színe-őrület egyet jelent azzal, hogy idén szinte csak lila ruhák közül választhatunk, a helyzet azonban koránt sem ez.

Ugyan volt már arra példa, hogy a Pantone által választott szín nagyot ment – emlékezzetek csak a 2015-ös kedvencre, a marsalara –, nem egyszer fordult már elő, hogy háttérbe szorult a választott árnyalat.

Így történt ez tavaly is, amikor a greenery-t, azaz lombzöldet aligha láthattuk a boltokban. Helyette a kifutókról lemászó trendszínek, például a tűzpiros, a kanári sárga, valamint a rózsaszín különböző árnyalati uralták a polcokat. 

Mivel a januári leárazások még javában tartanak, és a tavaszi kollekciók megérkezésére is várnunk kell, nehéz megmondani, mennyire válogathatunk majd ultraviolet lila darabok közül, annyi azonban biztos: a legnagyobb divatházak tavaszi-nyári kollekcióiban nem ez az árnyalat szerepelt. A legtöbb tervező a Milka-lila helyett egy visszafogottabb, pasztelesebb árnyalathoz nyúlt, a Vogue és a Harper's Bazaar szerint ez az árnyalat a levendulalila elnevezést érdemli. Hogy a kettő közül melyik fog győzni? Hamarosan a saját szemünkkel dönthetjük el! 

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

kocka-engel-nora-trendelorejelzes

Hasitasik, rojtok és kocka minden mennyiségben – Ez lesz a divat 2018-ban!

Annak, aki szereti követni a trendeket és aki nem félt tavaly sem ezektől az extravagánsabb daraboktól, jó hírünk van: 2018 sem lesz visszafogottabb – már ami a trendeket illeti. Természetesen aki a klasszikus, letisztultabb öltözködés híve, annak sem kell világgá szaladnia: ti is találtok kedvetekre valót! 

A trendekért kattintsatok IDE

Hol találkozhatunk idén a lilával?  

Leginkább a divat világában…

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

De hatással van a lakberendezésre…

Objektum doboz

Objektum doboz

És a szépségiparra is!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek