Ezért éltek mérgező kapcsolatban – itt a tudományos válasz

Sokszor gondolkozunk azon, hogy az ismerőseink miért maradnak olyan kapcsolatokban, amelyek egyértelműen károsak számukra – vagy talán mi is egy ilyenben élünk, és tudjuk, hogy így van, mégsem teszünk ellene semmit. A válasz egyértelműen az lenne a problémára, hogy minél előbb lelépjünk, mégsem tesszük – a tudomány pedig tudja is, miért nem.

Egy ideális világban a toxikus, mérgező kapcsolatokból abban a pillanatban kilépne mindenki, amikor realizáljuk, hogy baj van – nem néznénk vissza, többet nem beszélnénk a pasival, lezártnak tekintenénk a témát.

Csakhogy nem egy ilyen világban élünk, és rengetegen benne ragadnak egy olyan viszonyban, amely egyáltalán nem tesz jót nekik. Hiába látják, nem lépnek, képtelenek elszakadni a partnertől, már-már függőségbe kerülnek, a tudomány pedig meg is tudja magyarázni, hogy miért.

párkapcsolat szerelem

„Ismét a raboddá váltam” – Történet egy mérgező kapcsolatról 

Külső szemlélőként könnyű párkapcsolati tanácsokat osztogatni, de annak, aki éppen megéli a nehéz helyzetet, annak közel sem ilyen egyszerű. Sokunknak van egy olyan ember az életében, akiről tudja, hogy el kell felejtenie, de ő időről időre felbukkan, mindig pont a legrosszabbkor. Erről szól ez az #egyperces. 

Amikor szerelmesek vagyunk, a szervezetünk oxitocint termel – ez a szerelemhormon azért felelős, hogy szoros kötődést érezzünk a partnerünk iránt. Ennek a termelődése nő meg extrém módon akkor, amikor abban a bizonyos rózsaszín ködben élünk, és mindent tökéletesnek látunk a partnerünkkel kapcsolatban.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Ridikül oldalára!