szociopata személyiség

Vegyétek észre! Így rombolják le az önbizalmunkat a szociopaták

Kicsit erős szónak tűnhet valakire a szociopata kifejezés, de meglepődnénk, ha tudnánk, valójában milyen sok ember is fér bele a pszichológia által meghatározott kategóriába. Ezek az emberek rendszerint teljesen profik a befolyásolásban, és ezzel a mi önbizalmunkat is könnyedén lehúzhatják, anélkül, hogy észrevennénk. Figyeljünk ezekre a jelekre, és lépjünk, ha rájövünk: módszeresen, de nagyon profi módon rombolják az önbecsülésünket.

Mi is jellemzi tulajdonképpen egy szociopata viselkedését? Mivel ez pszichológiai behatárolás, nagyon nehéz pontos képet adni arról, ki is sorolható ebbe a kategóriába. A pszichológusok nem is használják konkrétan a pszichopata vagy szociopata kifejezést – a kettő között komoly különbségek vannak – , hanem az antiszociális személyiségzavar ernyője alá sorolják őket. A szociopatáknak jellemzően ugyan van lelkiismeretük, felfogják, hogy amit tesznek, az rossz (ellentétben a pszichopatákkal), de nem foglalkoznak vele. Ami azonban a cikk szempontjából minket jobban érdekel, az a másokkal való viszonyuk:

a szociopaták kíméletlenül és minden probléma nélkül befolyásolnak és manipulálnak másokat azért, hogy elérjék, amit akarnak, és teszik ezt olyan tökéletesen megkomponálva,hogy az áldozatok gyakran észre sem veszik, mi történik.

Persze, a manipulációt egyébként is nehéz észrevenni – ezért hívják manipulációnak, és nem ráerőltetésnek – , de a szociopaták képesek tökélyre fejleszteni a módszereiket. Hogy mik ezek pontosan? A Ridikül oldalán megtudhatjátok! 

Forrás:
Unsplash