Lélek

Amikor a párod egyben munka-és élettárs – Működőképes a 2-in-1 kapcsolat?

„Általános feltételezés, hogy a túl sok együtt töltött idő romboló hatású a párkapcsolatokra, és ha az ember még együtt is dolgozik a párjával, az nem jelent mást, mint a kapcsolat biztos vesztét. De nézzük meg, mi van akkor, ha ez épp ellenkezőleg történik. Elmesélem a saját történetemet.” – kezdi Andi, aki a VOUS vendégszerzői posztjára küldte be írását. A következő sorokban Béndek Andrea történetét olvashatjátok.

vous - 2018.02.02.
Amikor a párod egyben munka-és élettárs – Működőképes a 2-in-1 kapcsolat?

Együtt könnyebb? Könnyebb!

Sokan mondják, hogy nem célszerű keverni a munkát és a magánéletet, mert hosszú távon biztosan nem szül jót. Vagy épp ellenkezőleg? Nem is olyan rég feladva a szakmám elkezdtem a párommal dolgozni. Mindkettőnknek újdonság volt a választott terület, de úgy gondoltuk, hogy egyéni céljaink beteljesítéséhez ez a legjobb döntés, így az óva intések ellenére belevágtunk a közös mindennapokba. Dobpergés: azt kell, hogy mondjam, kellemesen csalódtam.

Egy biztos: semmi sem marad a régiben, ha a pároddal kezdesz dolgozni, egy ilyen döntés mindenképpen befolyásoló vagy romboló erővel bír – szerencsére nálunk az utóbbi volt tapasztalható. Még mindig megtelik a szívem szeretettel, ha arra gondolok, milyen fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben a kapcsolatunk. Vállvetve egy közös célért dolgozni, hihetetlenül nagy tanító erővel bír.

Ha a fejlődést, egymás támogatását és a közös célt tartjuk szem előtt, akkor biztosan sokat nyerhetünk és tanulhatunk egy ilyen élethelyzetből.

Amire biztosan számíthatsz…

  • Mindenképpen fejlődik az érzelmi intelligenciád, a türelmed, a csapatszellemed és az egymásba vetett hitetek
  • Még inkább erősödik a „mi” egységélménye
  • Megtanulsz még jobban ráhangolódni a párod hangulatára – arra, hogy mikor kell megszólalnod és mikor jobb inkább csöndben maradni
  • Megtanulsz szavak nélkül kommunikálni
  • Mindketten megtanultok még inkább közösen tenni egymásért és a kapcsolatotokért

A mindennapi közös cél egy hatalmas tanítómester. Ha képesek vagyunk egy ilyen helyzetnek az előnyökre fókuszálni, ahelyett hogy az esetleges negatívumokkal foglalkoznánk, akkor az egyének és a kapcsolat is sokat profitálhat belőle. De csak is akkor, ha ettől függetlenül nem adjuk fel a saját énünket, nem felejtünk el önmagunkra is odafigyelni! Nagyon fontos, hogy a rengeteg együtt töltött idő mellett megtanuljuk heti rendszerességgel beiktatni a mindennapokba az én időt, mert anélkül nem megy. Fontos hagyni, hogy a másik egyedül, vagy épp a barátaival lehessen. Hagyni, hogy időt, energiát szenteljen önmagára és feltöltekezzen a mindennapokra.

Forrás: Unsplash

Ha pedig problémával találjuk szemben magunkat, vagy kialakul egy nem várt konfliktus, először mindig azt kell megvizsgálni, hogy te mivel járultál hozzá a helyzet kialakulásához. Majd pedig asszertív kommunikációval, türelemmel és szeretettel törekedni kell annak tisztázására. Fontos, hogy a vádaskodás helyett az érzéseinkről beszéljünk és próbáljuk megismerni a másik nézőpontját is. Mert ahány ember, annyi nézőpont, ezt sosem szabad elfelejteni.

Mindemellett pedig mindenkinek javaslom, hogy ismerje meg Gary Chapman könyvét, melyben az életre szóló szeretet titkait kutatva megismerteti velünk az emberi kapcsolatokban fellelhető öt szeretetnyelvet.

Arra volt kíváncsi, hogyan őrizhető meg a szeretet a párkapcsolatban, amikor a szerelmi lángolás alábbhagy. Véleménye szerint pedig a válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik. És mennyre igaza is van!

Ajánlott cikkek