Egyéb kategória

Ne dobjuk ki a megunt farmernadrágot! Így születhet újjá a konyhában

Amikor ruhát vásárolunk, sokszor nem gondolunk bele, hogyan és hányszor fogjuk mosni, mivel kezeljük majd, mi lesz, ha nicsen rá szükségünk többé vagy megunjuk. Pedig akkor válunk igazán tudatos vásárlóvá, ha feltesszük magunknak ezeket a kérdéseket, és tudjuk is rájuk a válaszokat.

vous - 2018.02.04.
Ne dobjuk ki a megunt farmernadrágot! Így születhet újjá a konyhában

Talán elsőre bele se gondolunk, milyen környezetszennyező lehet az ártatlannak tűnő divatipar. Évente 1,24 milliárd farmernadrágot adnak el világszerte.

A nadrágok alapanyagának előállítása, gyártása is rendkívül környezetterhelő. És ha nem figyelünk, a használatukkal is árthatunk a bolygónak.

A farmernadrág többnyire pamutból készül, a pamuthoz pedig gyapotra van szükség. Egy kilogramm gyapot előállításához 7000 liter édesvizet használnak fel. Az előállítás során a félkész nadrágokat egyik országból a másikba szállítják, ez rengeteg energiát emészt fel. A farmer festéséről, művi koptatásáról nem is beszélve: rengeteg kemikáliával kezelik a nadrágok anyagait. A használat során nem mindegy, hányszor mossuk, mit használunk a mosáshoz, milyen gyorsan szeretnénk lecserélni.

Ekkora mennyiségű farmernadrág gyártásánál fel kell merülnie a kérdésnek: mi van, ha már nincsen rá szükségünk? Vagy azért, mert tönkremegy, vagy azért, mert megunjuk. Ma már fillérekért juthatunk új farmerhez, ezért eszünkbe sem jut, hogy időt, pénzt és energiát fektessünk a javításba. Pedig ezzel máris rengeteget tehetünk azért, hogy védjük a bolygót, amit az unokáinktól kaptunk kölcsön. Ha nadrágként nem is szeretnénk tovább a gardróbunkban tudni a farmert, költöztessük át a konyhába. De előtte alakítsuk át!

Kedvcsinálónak álljon itt néhány ötlet az Instagramról

Edényalátét

Objektum doboz

A többi ötletet keressétek a Ridikül oldalán!

Ajánlott cikkek