Egyéb kategória

Ne romantizáljuk tovább a mérgező kapcsolatokat: a szerelem nem győz le mindent!

A filmes és irodalomtörténet tele van egészségtelenebbnél egészségtelenebb szerelmi kapcsolatokkal – és itt most nem csak azokról beszélünk, amelyek egyértelműen károsak (helló, Rómeó és Júlia!), hanem azokról, akikről úgy gondoljuk, hogy a kapcsolatuk #relationshipgoals. Milliónyi olyan tévképzetünk van a szerelemről, amit éppen ideje elfelejtenünk, mint például az, hogy a szerelem mindent legyőz, vagy az, hogy ha összeillünk, akkor könnyen fog menni minden.

vous - 2021.08.19.
Ne romantizáljuk tovább a mérgező kapcsolatokat: a szerelem nem győz le mindent!

A nem az nem!

Mostanában kicsit kezd átesni a ló túloldalára ez a nagy feminizmus (volt már, hogy  azért szúrtak le egy pasit a metrón, mert meg mert szólítani egy lányt, hogy milyen szép – nem viccelek, ott voltam!), de alapvetően a férfiaknak el kellene fogadniuk, hogy ha valaki visszautasítja őket, akkor az nem azt jelenti, hogy tovább és tovább kell próbálkozniuk. Persze vannak nők, akik ezzel a taktikával próbálnak maguknak férfit keresni, de nézzünk szembe a tényekkel: ők valószínűleg még nem érettek egy komoly kapcsolatra. Az, aki tényleg komoly szerelmet keres, nem fog visszautasítani valaki olyat, aki szimpatikus számára.

Megvan a Szerelmünk lapjai egyik „legromantikusabb” jelenete, amikor Noah, miután Allie visszautasította, egy óriáskeréken függve fenyegeti a lányt, hogy mondjon igent a randimeghívására? Mennyire romantikus, nem igaz? Persze, de csak akkor, ha Allie-nek tetszik a srác.

Ha nem, akkor csak egy nagyon kínos, erőltetett és már-már érzelmi zsarolással határos próbálkozás, amit egy férfinak se ajánlanék semmilyen szituációban. Persze udvarolni lehet, és kell is, de ha a nő nemet mond, az bizony az esetek nagyon nagy részében azt jelenti, hogy nem.

Forrás:
imdb

Nem mindig nekünk kell a legfontosabbnak lennünk

Elég rosszul hangzik, nem igaz? Pedig, ha hosszú időn keresztül csak a másik körül forog az életünk, és csakis a szerelmünk és a kapcsolatunk van a mindennapjaink középpontjában, az nagyon nem egészséges. Egy jó kapcsolat egy fix, biztos és erős pont, amire az egész életünket építhetjük, nem pedig egy olyan tényező, amivel minden egyes ébren töltött óránkban számolnunk kell. Onnan ismerhetitek fel, ha egészséges a kapcsolatotok, hogy nem ez jár egész nap a fejetekben – persze, az sem egészséges, ha nem törődünk a másikkal, de az sem, ha csak a másikkal törődünk. Az teljes életben ugyanakkora fontossággal szerepel az ember munkája és a barátai is, mint a szerelme.

Nincs rendben, ha szándékosan bántjuk a másikat

Ki az, aki fel tudja idézni a Pletykafészek Chuckjának és Blairének csodálatos kapcsolatát? Persze, mindenki szurkolt annak, hogy happy ending legyen a vége a dolognak, de annyit mindenkinek el kell ismernie: ez a kapcsolat messze van az egészségestől. Egy ponton Chuck elcserélte Blairt egy hotelre! De a legrosszabb mégis az volt, hogy szándékosan, újra és újra megbántották egymást, még akkor is, amikor éppen együtt voltak. Ez semmiképpen nem egészséges:

nemcsak akkor kellene a másik érzéseit tiszteletben tartani, amikor együtt vagyunk vele, ha igazán szeretjük, a kapcsolat előtt, veszekedés közben, és esetleg a szakítás után is így teszünk.

Chuck és Blair iskolapéldája annak, hogy hogyan nem szabad viselkedni valakivel, akit szeretünk.

Ne változtassunk magunkon a kapcsolat érdekében!

Valójában minden olyan viselkedésminta mérgező, amiben nem érezzük jól magunkat – az irodalom- és a filmtörténelem tele van olyan példákkal, amelyek azt sugallják felénk, hogy teljesen mindegy, hogyan viselkedik velünk a férfi, az romantikus, ha szerelmes belénk. Gondoljatok például a Pomádé két főszereplőjére, Sandyre és Dannyre – Danny végtelenül szégyellte, hogy olyan lány tetszik neki, mint Sandy, Sandy pedig erre válaszul fogta magát, és megváltoztatta az egész megjelenését. Persze valószínűleg nem maradt örökké a rosszlány fázis, és nem is kell annyira komolyan venni azt, hogy egyszer tapadós bőroverált húzott, és kirúzsozta magát – de a film akkor is nagyon rossz üzenetet hordoz. Egy kis változás rendben van, de a saját személyiségünket nem szabad kiforgatnunk senki érdekében.

Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy a szerelem és az egészségtelen, mérgező viselkedés nem fér el egymás mellett. A kettő nem zárja ki egymást:

a szerelmes férfi viselkedhet szörnyen, és ugyanúgy a szerelmes nő is csinálhat olyanokat, amelyek megmérgezik a kapcsolatot.

Sokszor úgy viselkedünk így, hogy észre sem vesszük, és semmi rossz szándékunk nincs vele, mégis megtörténik. De a vége akkor is ugyanaz: az ilyen viselkedésminták nem egészségesek, és nem is követendők.

„Miért vagy még mindig azzal az állattal?” – Mindent a bántalmazó kapcsolatról

„Miért vagy még mindig azzal az állattal?” – Mindent a bántalmazó kapcsolatról

Időről időre előkerülnek olyan történetek, amikor a bántalmazó évekig büntetlen marad, esetleg a bírósági tárgyalást követően is szabadlábon folytathatja ámokfutását, s legfeljebb pénzbüntetés megfizetésére kötelezik a betört járomcsontokért, orrokért. A joghézagokat, amelyek ezt lehetővé teszik, most nem elemezzük, de a témában felmerülő másik leggyakoribb kérdésről érdemes beszélni egy kicsit: miért marad valaki egy bántalmazó kapcsolatban? A cikket ITT olvashatjátok! 

Ajánlott cikkek