rózsa

Vérrögök menstruáció közben: ez áll a háttérben!

A menstruációs napokat mindenki máshogyan éli meg – van, akinek meg se kottyan, míg mások alig bírnak kikelni az ágyból a görcsök miatt. Ugyanígy a vérzés erőssége, hossza is egyénenként változó. Sokan tapasztalják, hogy a vérzés sűrűbb, szinte darabos, és bármennyire intim dologról is van szó, érdemes róla beszélni, hiszen vannak olyan esetek, amelyeknél nem árt utánajárni a háttérben esetlegesen meghúzódó okoknak.

Endometriózis

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normális esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló endometrium-szövet kivándorol a méhből.

Ez erős menstruációs görcsökkel, hányással, hasmenéssel, medenceűri fájdalommal, erős és akár darabos vérzéssel is járhat.

Kialakulásának oka ismeretlen, azonban korai felismerése kulcsfontosságú a súlyos szövődmények megelőzése érdekében.

menstruáció

Három dolog, amit ne tegyetek menstruáció alatt 

A menstruáció nem minden nő számára ugyanolyan. Vannak, akiknek nagyon megterhelő ez az időszak, van, aki könnyebben vészeli át azt a pár napot.

De nem árt tudni, mi az, amit semiképpen ne csináljatok a menstruáció alatt. 

Daganatos megbetegedések

A menstruációs vérben megjelenő vérrögöket a kismedencében található jó-, illetve rosszindulatú daganatok is okozhatják. A jóindulatúak közül a méhen, petevezetéken elhelyezkedő polip, mióma is állhat a háttérben, melyeket hasi, illetve hüvelyi ultrahanggal lehet kimutatni. Nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni, de fontos a kivizsgálás, hogy az esetleges rosszindulatú elváltozásokat is időben felismerjék.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Ridikül oldalára!