Egyéb kategória

Hallottatok már az ADHD-ról? A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar tünetei

A depresszióról, szorongásról, bipoláris zavarról és társaikról rengeteget hallani a médiában – pedig nem csak ezek azok a mentális zavarok, amelyek megkeseríthetik az ember mindennapját. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) legalább annyira megnehezítheti az életet, mint a depresszió, mégis nagyon keveset foglalkozunk vele. Lehet, hogy ti is ettől szenvedtek, csak nem tudtok róla – segítünk néhány árulkodó tünet felsorolásával, hogy beazonosíthassátok, ha valami hasonlóra gyanakodtok.

vous - 2018.02.11.
Hallottatok már az ADHD-ról? A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar tünetei

Az ADHD (attention deficit hyperactivity disorder, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) két okból is a kevésbé kutatott és kezelt mentális problémák közé tartozik: az egyik ok az, hogy általában a hiperaktív gyerekeken, közülük is a kisfiúkon diagnosztizálják, a másik pedig az, hogy gyakran összekeverik egyszerű élénkséggel és felületes tanulással. Ha valaki egy ilyen zavarban szenvedő gyerekre gondol, általában egy túl aktív kisfiút képzel el, aki még véletlenül sem azt csinálja, amit mondanak neki – pedig a lányok ugyanígy szenvedhetnek a problémától, csak rajtuk másképpen jönnek ki a tünetek.

Ha nem kezelik időben, az ADHD kapu lehet a komolyabb mentális problémák és függőségek kialakulásához. 

A gyerekek között statisztikailag tényleg több a fiú ADHD-s, mint a lány, de a felnőttek között a két nem aránya már megoszlik. A zavar legfőbb viselkedési formái a hiperaktivitás, a figyelmetlenség és az impulzív viselkedés. De honnan jöhettek rá, hogy csak figyelmetlenek és szétszórtak vagytok-e, vagy komolyabb a baj? Ezek a jelek elárulják!

1. Folyamatosan elterelődik a figyelmetek

A munkavégzés vagy a beadandók megírása sokkal tovább tart, mint kellene, mert folyton elterelődik a figyelmetek. Nem tudtok úgy hosszú ideig figyelni valamire, hogy ne kelljen szüneteket tartanotok közben. A vége mindig az, hogy késő estére marad a dolog, mert napközben valamivel mindig elmegy az idő.

2. Nehezen barátkoztok

Néha problémát jelent a szociális jelek és szokások értelmezése, ezért úgy érezhetitek, hogy képtelenek vagytok követni egy-egy beszélgetést, vagy túl fárasztó számotokra, hogy lépést tartsatok másokkal. Ezért gyakran félreértenek titeket.

Forrás:
iStock

3. Nem szerettek szervezkedni

Ha a szociális téren nincs is problémátok, és rengeteg barátotok van, a programok megszervezése és lebonyolítása nem tartozik a kedvenc feladataitok közé. Mindig más segítségét kéritek, mert képtelenek vagytok kézben tartani több mindent egyszerre.

4. Mindig elkéstek

Van, aki olyan típus, hogy képtelen időben odaérni bárhova is – de ha ez már krónikus, és egyszerűen tényleg kifolyik az idő a kezetek közül, érdemes elkezdeni gyanakodni.

5. Hangulatingadozásaitok vannak

Az egyik pillanatban a világ legboldogabb emberének érzitek magatokat, aztán mélyrepülés következik, és semmi nem érdekel már többé. Ti sem tudjátok megmagyarázni a változás okát, de gyakran előfordul, hogy hangulatingadozástól szenvedtek.

Fontos tudnotok, minél több igaz rátok ezek közül, annál inkább érdemes elkezdeni gondolkodni azon, hogy nemcsak egyszerű szétszórtságról vagy szociális ügyetlenségről van szó, hanem komolyabb zavar is állhat a háttérben.

Ajánlott cikkek