Egyéb kategória

Megvan, miért leszünk gonoszak, ha berúgunk!

Biztosan senkinek nem kell elmondani, hogy többféle részeg ember létezik: van, aki túlpörög az alkoholtól, van, aki szomorú lesz, másnak megjön a kedve az ölelgetéshez, és akad, aki agresszívvá válik. Kutatók most az utóbbi esetet vizsgálták, és kiderítették, hogy mi lehet az oka annak, ha valakiből nem éppen a kedvesebbik énjét hozza ki az ivás.

vous - 2018.02.18.
Megvan, miért leszünk gonoszak, ha berúgunk!

Mindenkinek van egy barátja, akiből előbújik az ördög, ha iszik – ha ti nem ismertek ilyet, akkor van egy rossz hírünk: valószínűleg ti vagytok azok! Sokunkból a legrosszabbat hozza ki az alkoholfogyasztás, de vannak olyanok is, akik sokkal kedvesebbek, szomorúbbak vagy lazábbak leszek, ha isznak – mindez pedig részben az agyunk aktivitásának köszönhető. Kutatók most már meg tudják fejteni, hogy miért hozza ki a legrosszabbat néhányunkból az ivás, a rossz hír viszont az, hogy sokat nem tehetünk ellene, azon kívül, hogy nem fogyasztunk alkoholt.

Forrás:
Depositphotos

Egy izgalmasnak hangzó kísérletben kutatók 50 egészséges, fiatal férfit vizsgáltak meg, egyik felüknek vodkát adtak, másik felüknek csak placebót. Aztán mindkét csoport tagjait egy MRI-készülék alá tolták, és megfigyelték, hogy hogyan viselkedik az agyuk. Kiderült, hogy a becsiccsentett férfiak agyának prefrontális kérge sokkal kisebb aktivitást mutatott, mint egyébként szokott. Ez azért fontos, mert ez az agyterület felel többek között a szociális viselkedésért és a személyiségünk kommunikálásáért – tehát azért is, hogy hogyan viselkedünk másokkal.

A kutatás arra jutott, hogy az alkohol eltompítja ennek a területnek a működését, ezért nem foglalkozunk ilyenkor túl sokat azzal, hogy szociálisan mi elfogadható, és mi nem.

Mindenkire más mértékben hat az alkohol ilyen téren, ez az oka annak, hogy teljesen máshogy reagálunk arra is, ha túl sokat iszunk.

A kutatók szerint ezt a területet érdemes lenne tovább kutatni, mert eddig még nem igazán végeztek nagyobb kutatást a témában. Eddig csak arra készültek tanulmányok, hogy az alkohol hogyan befolyásolja a viselkedésünket, és korábban is bebizonyították már, hogy ivás után változhatnak a szociális szokásaink – most kiderült, hogy miért van ez a változás pozitív vagy negatív irányban is.

Ajánlott cikkek