Egyéb kategória

Szuper tippek étkezéshez, ha a futás szerelmesei vagytok

Minden sportághoz más és más lebontásban kellenek a makrotápanyagok: a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok. Ezek mindegyike energiát biztosít a szervezetünk számára, csak nem mindegy, mekkora mennyiségben és milyen hosszú felszívódással teszik ezt. Pontosan emiatt lehet más az étrendje egy erőemelőnek, és teljesen más koszton kell tartania magát egy balerinának. A futáshoz is speciális étrend kellene – persze aki nem űzi annyira profin, annak teljesen felesleges mindennap hivatásos futóként ennie, de néhány tippet azért megfogadhatunk akkor is, ha csak heti párszor járunk le kocogni a parkba.

vous - 2018.02.21.
Szuper tippek étkezéshez, ha a futás szerelmesei vagytok

De mik is ezek a makrotápanyagok? Ezekből állnak össze az ételeink, és ezekből nyeri az energiát a testünk, így szükségünk van rájuk a túlélésünk érdekében. Mindegyik makrotápanyagból képesek vagyunk energiát nyerni, csakhogy nem mindegy, mekkora adagból mennyit – erre találták ki a kalória mértékegységét, ami megmutatja, hogy egy adag ételben mennyi energia bújik meg.

A szénhidrátok grammonként 4 kalóriát tartalmaznak. A fehérjék is grammonként 4 kalóriát tartalmaznak. A zsírok grammonként 9 kalóriát tartalmaznak. Ezenkívül energiát nyerünk még az alkoholból is (grammonként 7 kalóriát), ezt azonban azért nem soroljuk a makrotápanyagok közé, mert egyáltalán nincs szükségünk rá a túlélésünk érdekében.

Forrás:
Depositphotos

Attól függően, hogy mit sportolunk, más összetételben kell bevinnünk ezeket a makrotápanyagokat a szervezetünkbe – hiszen minden sport máshogy terheli meg a testünket. Ha a futás szerelmesei vagyunk, az alábbi ételeket gyakran fogyasszuk, mivel sokat segíthetnek a teljesítményünk növelésében, és abban, hogy a testünk megfelelően építse vissza az izmokat a mozgás után.

Tojás minden mennyiségben

Egyetlen darab tojás fedezi egy átlagos felnőtt fehérjeszükségletének 10 százalékát. A tojásfehérje az egyik legkomplexebb fehérje, amit ismerünk (az anyatej után, de ezt nyilván azért nem fogyasztjuk), ami azt jelenti, hogy olyan aminosavak találhatóak benne, amelyek nagyon fontosak a futás közben megterhelt izmaink számára. Ha naponta egyet elfogyasztunk, a fehérje mellett a K-vitamin-szükségletünk 30 százalékát is bevisszük, ez elengedhetetlen az egészséges csontokhoz (amelyeket a futás szintén igénybe vesz). Sokan csak tojásfehérjét fogyasztanak, mert a sárgája magas zsírtartalommal rendelkezik, de hacsak nem eszünk meg napi tíz darabot belőle, teljesen belefér az egészséges, szív- és érrendszerre vigyázó étrendbe.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást a Ridikül oldalán olvashatjátok!

megcsinalom-ha-beledoglok-is-nem-szeretek-futni-megis-var-ram-a-felmaraton1

Megcsinálom, ha beledöglök is – Nem szeretek futni, mégis vár rám a félmaraton

"Kezdhetném ezt a cikket úgy, hogy világéletemben szerettem futni, kisiskolásként sorra nyertem a futóversenyeket, és a kedvenc órám a testnevelés volt, de nem lenne igaz. Ehelyett az a gyerek voltam, aki rendszerint felmentést kért, az évi egy kötelező Cooperen csalt és összeszorult gyomorral öltözött át minden egyes óra előtt. Most meg itt vagyok, és 25 éves fejjel úgy döntöttem, jövőre lefutom életem első félmaratonját. Hogy jó futó lettem-e? Nem. Hogy sikerülni fog-e a félmaraton? Most már tudom, hogy igen." A cikkért kattintsatok ide

Ajánlott cikkek