Egyéb kategória

A fogorvos állítja: ezért nem szabad szájra puszit adni a gyereknek

Talán az egyik legmegosztóbb téma az elmúlt években, hogy kaphat-e a gyerek szájra puszit a szüleitől, vagy sem. Egyesek szerint ezzel semmi gond sincs, hiszen, ha ez a gyereknek és felnőttnek egyaránt természetes gesztus, senki lelke nem sérül, főleg, hogy egy idő után már maga a gyerek nem fogja akani. Ugyanakkor vannak, akik elítélik, mondván ez egy párkapcsolat része. Természetesen ennek megítélése az egyénre van bízva, de a tudomány egy érdekes magyarázattal szolgált, miért nem jó, ha szájra puszit kap a gyerek.

vous - 2018.03.01.
A fogorvos állítja: ezért nem szabad szájra puszit adni a gyereknek

A vita arról, hogy helyénvaló-e, hogy a szülők szájon puszilják gyermeküket talán soha nem ér véget, de talán soha nem is kellett volna elkezdeni. Sokan állítják: semmi baj, ha a szülők ilyen módon (is) kinyílvánítják szeretetüket. 

Elsősorban nekik ajánlja a londoni Wimpole Street Dental fogászat azt a tanulmányt, amely szerint komoly egészségügyi kockázata van a szájra puszinak, leginkább a kisgyermekeknél. A fogorvos azt tanácsolja, hogy a szülők tartózkodjanak a gyermekeik szájon csókolásától, különösen a tejfogak elhagyás előtt. 

fog

Na, így ne szedjétek ki a gyerek tejfogát!

Mikor eljött az ideje annak, hogy a tejfogaim hullani kezdjenek, kíváncsisággal vegyes félelemmel vizsgálgattam a nyelvem hegyével, hogy mozog-e a fogam, mennyire mozog, és reméltem, úgy kelek egy reggel, hogy nincs a számban. Hogy lenyelem-e, vagy kiesik az ágyra, az már nem érdekelt különösebben.

A cikk folytatása ITT jön!

Ezt azzal magyarázza, hogy a tejfogak különösen érzékenyek a fertőzésekre, mivel nem képesek ellenállni a baktériumok káros hatásainak.

A tejfogak másfajta zománccal és dentinnel rendelkeznek, mint a felnőtt fogak.  A tejfogak zománca sokkal vékonyabb, nem olyan erős, ezért valószínűbb, hogy hamarabb sérül.

– mondta Dr. Richard Marques, a londoni Wimpole Street Dental fogorvosa. Hozzátette: a nyál átadása az egyének között mindig növelheti a betegség elterjedésének valószínűségét. Még akkor is, ha ebben az esetben nem „igazi csók” történik a gyerek és a szülő között. 

Dr. Marques szerint ez különösen igaz a Streptococcus-baktrériumra, ezt adhatja át legkönyebben egy felnőtt egy gyereknek, de a doktor szerint herpeszvírust is könnyen elkaphatják így. 

Javasolja, hogy a szülők tartózkodjanak az evőeszközök megosztásától gyermekeikkel, ne fújják az ételüket, és lehetőleg ne adjanak nekik szájra puszti, hogy a fent említetteket elkerüljék. (Tegyük hozzá, hogy ezek a tanácsok szerintem nem mindig kivitelezhetőek és életszerűek – a szerk.)

Objektum doboz

Ajánlott cikkek