Egyéb kategória

Volt nőnap virág és ajándékok nélkül is

Nőnapot a múlt század eleje óta ünneplünk, a Nemzetközi Szocialista Nőkongresszusnak köszönhetjük, hogy március 8-án minden évben megtartjuk a nők ünnepét. Azóta persze kicsit átalakult a mondanivalója, de az alapok nem változtak: nőnapon a nők egyenjogúságát, munkáját és életét ünnepeljük.

vous - 2018.03.08.
Volt nőnap virág és ajándékok nélkül is

A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. Ennek azonban komoly előzményei voltak: az első kezdeményezésnek az 1857. március 8-i New York-i nőtüntetést tartják, amely során mintegy negyvenezer textilipari munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért, ennek évfordulójára választották ki a dátumot.

rózsa virág csokor

7 fontos dolog, amit mindekinek illik tudnia a nőnapról

Hosszú utat tettünk meg, mi nők, hogy végre emelt fővel villanthassunk mosolyt bárkire, aki március 8-án szembejön velünk otthon, az utcán vagy akár az irodában. Tudjátok, mi van ma? Nemzetközi Nőnap, vagyis a mi napunk! De azt tudjátok-e, honnan ered?

Volt február 28-án is nőnap, az Amerikai Szocialista Párt először ezt a dátumot tűzte ki 1909-ben. Aztán 1914-ben megváltozott a dátum, nem is véletlenül: a legtöbb országban ekkorra erősödött fel a nők egyenjogúságáért folyó küzdelem és a munka terén való hátrányos megkülönböztetés eltörléséért zajló mozgalom.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Ridikül oldalára!

Ajánlott cikkek