Egyéb kategória

Egy kutatás és mi is bizonyítjuk: fontos a reggeli – pláne együtt a kollégákkal!

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Ugye nektek is ismerős ez a mondás? Bevallom, sosem voltam az a reggeliző típus, de egy ideje ez lett a kedvenc étkezésem. Remélem, most sikerül meghoznom a kedveteket a napkezdő falatozáshoz!

vous - 2018.03.11.
Egy kutatás és mi is bizonyítjuk: fontos a reggeli – pláne együtt a kollégákkal!

Amióta végeztem az egyetemen és „csak” a munka van, rendszer került az életembe. Míg előtte volt, amikor nyolcra, volt, amikor délre jártam, sőt, olyan nap is, amikor ki sem keltem az ágyból, nem volt igazán fontos a reggeli. Valamit bekaptam, amikor éhes voltam, de nem tulajdonítottam neki nagy szerepet.

Az irodába a legtöbbször reggel nyolcra jövök, így arra továbbra sem veszem a fáradságot, hogy az alvásidőből vegyek el a reggeli javára. Sokáig azt a megoldást választottam, hogy beugrottam a munkahelyemhez közeli pékségbe, eleinte péksütit, majd szendvicset vettem. Többször említettem kollégáimnak, Klaunak és Daninak, hogy milyen finomat eszek, így gyorsan rászoktak ők is.

Forrás:
Megyesi Juci

Már három szendviccsel jöttem reggel, de nem kellett hozzá sok ész, hogy rájöjjünk, elég nagy pénzkidobás 500 forintot adni egy olyan szendvicsért, amit igazából mi is meg tudunk csinálni olcsóbban, sőt, pont olyan lesz, ahogy mi szeretjük. Osztottunk-szoroztunk, kiszámoltuk, hogy körülbelül mennyit kell bedobnunk a közös perselybe, hogy fedezni tudjuk egész hétre az alapanyagok árát. 

Azt vettük észre, alig várjuk, hogy együtt készítsük a reggelit és nem a gépünknél, munka közben, hanem a konyhában, együtt, beszélgetve, egymásra figyelve, jó hangulatban elkezdjük a napot.

Forrás:
Megyesi Juci

Egyébként több kutatás is igazolta, hogy az egészségünk szempontjából nagyon fontos a rendszeres reggelizés. A Missouri Egyetem kutatói tinédzser lányokkal végeztek egy kísérletet, amelynek eredményeit az Obesity tudományos magazinban közölték. A kísérletben résztvevő lányok átlagos életkora 15 év volt, mivel ők azok, akik közül a legtöbben kihagyják a reggelit, egész pontosan a 60 százalékuk nem szokott reggelizni. A napkezdő étkezést pedig napközbeni nassolással helyettesítik, ami könnyen elhízáshoz vezet.

Forrás:
Megyesi Juci

A kísérlet első hetében mindannyian kihagyták a reggelit, a második héten normál fehérjetartalmú reggelit ettek, a harmadik héten fehérjében gazdag reggelit kaptak. Minden hét végén megkérdezték őket arról, milyen volt az étvágyuk, mennyire érezték jóllakottnak magukat a reggeli után. Ebéd előtt valamennyi lányt funkcionális mágnesrezonanciás tomográfia (fMRT) vizsgálatnak vetették alá. Ennek segítségével analizálták annak az agyrégiónak a működését, amely az evésre motivál, és hajlamossá tesz arra, hogy az evést jutalomként, vigasztalásként használjuk.

Amikor a lányok reggeliztek, délelőtt csökkent az éhségérzetük. Az fMRT-vel mért agyi aktivitás is kicsi volt. Amikor fehérjedús reggelit kaptak, akkor mutatkozott meg a legnagyobb változás az étvágy, a teltségérzet és az evés jutalmazásra használása terén.

Szóval amellett, hogy rendkívül jó csapatépítő program a kollégákkal, barátokkal való reggelizés, az egészséges életmód, a plusz kilók elleni harc fontos része. Jó étvágyat! 

Ajánlott cikkek