Egyéb kategória

A szorongás akár az életünket is megmentheti!

Az emberi psziché nagyon rejtélyes dolog: egyszerre késztethet minket arra, hogy már-már hipochondriával határosan guglizzuk a betegségeinket, és arra, hogy ha komoly baj van, akkor se forduljunk orvoshoz. Napjaink egyik leggyakoribb mentális rendellenessége, a szorongás azonban sokat segíthet abban, hogy ténylegesen eljussunk odáig, hogy kivizsgáltassuk magunkat: arra késztethet ugyanis, hogy akkor is orvoshoz forduljunk, amikor más nem tenné.

vous - 2018.03.11.
A szorongás akár az életünket is megmentheti!

A szorongás egykor nagyon hasznos tulajdonsága volt az emberiségnek: az aggódás lehetővé tette, hogy odafigyeljünk a környezetünkben élő vadállatokra, és folyamatosan résen legyünk, nehogy éppen minket akarjanak megenni vacsorára. Csakhogy ez a veszély manapság már nem áll fenn, a szorongás pedig látszólag felesleges stresszt hoz csupán az életünkbe. Én is feküdtem számtalanszor álmatlanul az ágyamban éjszaka, végigfuttatva minden lehetséges katasztrófaszcenáriót, ami megtörténhet: a lakástűztől kezdve a terrortámadáson át a szén-monoxidmérgezésig. Bár ez azt az illúziót adja, hogy felkészülök a veszélyre, valójában csak teljesen felesleges aggodalmat hoz az életembe.

De ez nem minden esetben igaz – egy új német kutatás szerint akár még az előnyömre is válhat a túlzott aggódás, ugyanis kimutatták, hogy

a szorongó emberek szívinfarktus esetén hamarabb fordulnak orvoshoz, ami akár az életüket is megmentheti.

Forrás:
Unsplash

A kutatás több mint 600 olyan, szívinfarktuson átesett pácienst vizsgált, akik közül 71-en generalizált szorongásos rendellenességgel (generalized anxiety disorder, GAD) élnek. Kiderült, hogy azok, akiknél diagnosztizálták a GAD-ot, átlagosan 112 perc alatt értek be a szívinfarktusra utaló tünetek megjelenése után a kórházba, míg azok, akik nem szoronganak, átlagosan 238 perc alatt tették meg ugyanezt. Mivel szívinfarktusnál nagyon fontos, hogy minél előbb ellátást kapjon a beteg, ez akár életmentő is lehet.

Érdekes egyébként, hogy ebben mi, lányok, sokkal jobbak vagyunk: a férfi páciensek esetében ugyanis nem találtak időbeli eltérést.

Bebizonyosodott, hogy ha valamihez nagyon értünk, az az aggódás – ez pedig akár az életünket is megmentheti!

Ajánlott cikkek