Egyéb kategória

„Vertek kézzel, vertek szíjjal. Neveltek ütéssel, üvöltéssel.” – Szeretet kell a gyerekneveléshez, nem verés

Ha van valami, amit megtapasztaltam eddigi életem során, akkor ez az: agresszióval nem nevelünk. Gyereket nem ütünk meg soha. Ha szakad a cérna, veszünk pár nagy és mély levegőt. Aztán kiengedjük a gőzt. De nem csattanhat el egyetlen pofon se. Soha.

vous - 2018.03.16.
„Vertek kézzel, vertek szíjjal. Neveltek ütéssel, üvöltéssel.” – Szeretet kell a gyerekneveléshez, nem verés

Ötvenöt éves vagyok, felneveltem már három gyereket, jönnek sorban az unokák is. És én büszke vagyok arra, hogy sikerült úgy átvezényelni a gyerekeimet az élet buktatóin, hogy nem bántottam őket soha.

Az én családomban soha, de soha nem volt fenékre csapás, hajhúzás, lökdösés.

Nem csattant el makarenkói pofon se, amely mítosz, szerintem az egyik legrombolóbb nevelési iránymutatás, különösen a türelmetlen, eszköztelen szülőknek. Makarenkó pofonjának legendáját, ha tehetném, kiirtanám minden ember agyából, de leginkább a szívéből, mert hamis felmentést ad az agresszornak, mert aljasul legalizálja a verést. Mert a „szükséges”, a „kellő” idő az nagyon is szubjektív, könnyen elcsattan az a pofon. És jogos, ugye? Olyan makarenkói?

gyerek péntek

Tuti receptek nincsenek, de fontos infók vannak – Igenis van, hogy egy könyv segít a gyereknevelésben!

A gyereknevelésben az ösztönök a legfontosabbak, de jó, ha háttértudással, tudományos tényekkel is kiegészítjük fegyvertárunkat. Saját példákon keresztül elárulom, miért!

Bezzeg… 

Visszatérek azonnal a saját, szerintem gyakorlatias módszereimhez majd, de azt azért még megosztom veletek, hogy bezzeg az én időmben másként volt ez. Az én szüleim vertek engem, és verték nálam kisebb testvéreimet is.

Vertek kézzel, vertek szíjjal. Neveltek ütéssel, üvöltéssel.

Soha nem fogom elfelejteni anyám eltorzult arcát, habzó száját, rikoltásait. És apám pózként felvett nyugalmát, a lassú mozdulatot, ahogy kihúzta az övéből a szíját. Bújtatóról bújtatóra osont a gonosz szíj az övben, és ahogy közeledett az ütlegelés, úgy nőtt rettegésem. Néha azt kívántam, bár ököllel ütne meg, hogy egyetlen csapás legyen, aztán ne érezzek semmit.

A cikk folytatását elolvashatjátok a Ridikül oldalán!

aludj el szépen bendegúz

Altassátok a gyereket úgy, mint Katalin hercegné!

Hogyan vethetünk véget annak a mindennapos harcnak, ami az esti altatást kíséri? Hogyan altassuk el egyszerűen a gyerekünket? A kulcs a mese, ami mindennél fontosabb. És 2015-ben egy bizonyos meséről beszélt az egész világ – vagyis az a fele biztosan, amelyik esténként altatott. 

Hogy melyik ez a mese? Ide kattintva, egy korábbi cikkemből megtudhatjátok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.