Pirityi Éva okleveles színdinamikai és színszakértő

„Volt, akinek teljesen megváltozott az élete, amikor megismerte a színeit”

Magyarországon a ‘90-es évek után ma ismét reneszánszát éli a színtanácsadás, sokan fordulnak a szakemberekhez, hogy megismerjék a személyes színeiket. A hazai színtanácsadók legnagyobb többsége Pirityi Évánál tanult, aki több mint harminc éve foglalkozik színtannal, húsz éve tanít. Könnyűipari mérnök, okleveles színdinamikai és színszakértő, akit – ahogy ő mondja – már nem nagyon lehet meglepni.

A tudatos ruhavásárlás egyik alapja, hogy odafigyelünk arra, milyen színű darabokat vásárolunk. Ez egyrészt vonatkozik a színek egymással történő kombinálhatóságára, és arra is, hogy a kiválasztott árnyalat jól álljon nekünk. Sokak szerint a színelméletet nem kell olyan komolyan venni, csak érezzük jól magunkat az adott ruhában, és kész, mások szakértő segítségre támaszkodva, a szín- és stílustanácsadók útmutatásai alapján vásárolnak.

Három színtanácsadás után… a negyedik

Évával még tavaly ősszel készítettem interjút, miután három színtanácsadást követően kerestem meg. Aki olvasta a cikket, tudja, hogy három színtanácsadóból kettő ugyanazt a színtípust állapította meg, de a harmadik nem. Meg is állhattam volna, engem azonban nem hagyott nyugodni a dolog. Azt azért szeretném hozzátenni, hogy itt már az újságíró is dolgozott bennem.

Miután többen is írtátok, miért nem fordultam egyből Pirityi Évához tanácsért, ha egyszer ő a legrégebbi motoros a szakmában, megbeszéltünk egy találkozót.

A levélírók mind jártak már Évánál, szerintük biztosan valamilyen szuperképessége van, de legalábbis valamilyen titka biztosan, mert képes egy pillanat alatt megállapítani, ha valaki festette a haját már életében, éppen használt egy kis szemöldökspirált, vagy az utóbbi időben túl sok karotint vitt a szervezetébe, és ettől olyan sárgás a bőre (nem pedig a szoláriumtól).

Tényleg, mi lehet a titka?

Éva története látszólag messziről indul, ugyanis cipőtervezőként végzett, majd a Magyar Divat Intézetnél kezdett dolgozni, ahol gyakorlatilag mindennel foglalkozott a cipőtervezéstől kezdve a gyártásszervezésen át az eladásig. A cipőkön kívül ruhákat is tervezett, cégek számára írt trendelőrejelzéseket.

„Amikor a rendszerváltáskor megszűntek a cipőgyárak, a ruhagyárak, és a Divat Intézet funkcióját vesztette, 1989 után ki kellett találnom valamit. Divatbemutatókat kezdtem rendezni és manökentanfolyamokat szerveztem” – meséli a találkozónkon Éva, akit 1989-ben nagy szerencse ért – ahogy ő fogalmaz. A Divat Intézetben ugyanis eldöntötték, hogy divatmenedzsment képzést indítanak, ezért 1989-ben felvették a kapcsolatot egy torontói divatiskola vezetőségével, hogy tanárcsereprogramot szervezzenek.

A kanadai intézmény Magyarországra érkezett vezetőivel angolnyelvtudás híján, egy tervező sem tudott kommunikálni. A kanadai tanszékvezető ebből okulva azt a kitételt tette, hogy csak olyan cseremunkatársat fogad, akik tervezőként végeztek, és beszélik a nyelvet.

Color Me Beautiful

„Ketten utaztunk ki Kanadába, hat hetet töltöttünk ott, és bármilyen órára bemehettünk. Az volt a feladatom, hogy a látottak alapján állítsak össze egy képzési tematikát a divatmenedzsment képzéshez. Ezt is megcsináltam, de ami a legjobban megfogott, azok a színekről szóló előadások voltak” – meséli Éva, aki már ott megvette a színelmélet egyik alapművének számító Color Me Beautiful első kiadását, amelyben még csak a négyes színfelosztásról (tavasz, nyár, ősz tél) volt szó. (Ma már a 12-es felosztást használják a színtanácsadók.)

„Ez hülyeség!”, „Minek egy ilyen témához szakértő?” – Éva rendszeresen találkozott hasonló kommentekkel már az első években is. „Ez csak a sminkelésről szól!” – mondta neki egyszer egy kolléganője, aki a színekkel foglalkozott. Ő viszont már akkor tudta, ez sokkal többről szól, mint a színek. Ez maga az élet.

A cikk folytatásához kattintsatok ide >>>

Ragány Angéla szín tanácsadó

Milyen színeket viseljen, aki nyáron is hófehér? – Ragány Angéla színszakértővel beszélgettem

A megfelelő színeket viselve hófehérként sem kell szürkének, fakónak vagy fáradtnak tűnnöm. A lényeg, hogy a természetes színeimet kiemelő árnyalatokat válasszak. A cikk itt >>> folytatódik.