Egyéb kategória

A blogger, aki az egész világnak megmutatja, milyen is testközelből a lagom

Művész, fotós, énekes, díjazott blogger, influencer, egy kreatív lélek. Ő Jonna Jinton, akit most már rengetegen követnek Svédországban, és egyre többen világszerte is. Nem véletlenül!

vous - 2018.03.25.
A blogger, aki az egész világnak megmutatja, milyen is testközelből a lagom

Jonna ugyanis testközelből tudja, milyen a lagom életérzés, mennyire fontos az énidő, a fika (kreatív kávészünet kötelező fahéjas csigával) és a fredagsmys (szabadidő, amit a szeretteink körében töltünk).

no-kave-tea-bogre

„Itt állandóan a fikáról beszélnek!” – külföld magyar szemmel

IKEA, H&M, ABBA – Svédország legismertebb exporttermékei. Ezeken túl viszont kevés embernek van bármiféle elképzelése arról, milyen lehet az élet ott fent, északon. Folytatjuk sorozatunkat, ezúttal Svédországot mutatjuk be nektek egy ott élő magyar lány szemével.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

A blogger egyébként Észak-Svédország egyik kis falujában él. Öt évvel ezelőtt hagyta el Göteborgot, és költözött egy csöpp, csupán néhány lelket számláló településre, ahonnan az édesanyja származik. Úgy jött el a nagyvárosból, hogy a kis vidéki házon kívül semmije sem volt, se pénze, se állása. Aztán lassan minden kiforrta magát: a közeli gazdaságban kapott munkát, és elkezdte a blogot is, amely az őt körülvevő természetről, a vidéki élet szépségeiről és nehézségeiről is szól.

Láthatjátok, milyen derékig érő hóban, mínuszokban teregetni, de azt is, ahogyan a teheneknek énekel.

Objektum doboz

Az életét a béke és a szeretet járja át, minden sokkal lassabb, mint a nagyvárosban, az emberek egymás szemébe nézve köszönnek a másiknak. Tény, hogy sok minden sokkal tovább tart, mint a nagyvárosban: a bevásárlás például időigényes, mert nem kapható minden egy helyen, illetve ha igen, akkor azért sokat kell utazni, nem csak leugrani a sarki boltba.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Eközben hogyan készít mégis tökéletesen megkomponált Insta-fotókat?

Mivel technikailag nem tartja magát jó fotósnak, rengeteg képet készít, és reménykedik abban, hogy legalább egy jó lesz az adott beállításból. Állványról fotózik, és általában a késő délutáni vagy a kora hajnali fényeket használja ki, fényes nappal sosem fotózik.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Hallhatjátok tőle az ősi svéd hívódalt, a kulningot is, amivel az állatokat hívja magához. Érdemes megnézni a videót, egyszerűen álomszerű az egész.

Objektum doboz

A nemzetközi követők számára egyébként elképesztő erejű Jonna munkássága: a varázslatos képek miatt egyre többen vágynak az országba. A svéd turisztikai hivatal azonban egyelőre nem találta meg Jonnát, hogy támogassák a munkásságát, így a blog egyelőre nem hoz neki bevételt.

Mint mondja, nem is baj, hiszen ő ezt az egészet szerelemből csinálja.

lagom5

Lagom: a svédek életszemlélete a boldogsághoz

A hygge, mint életérzés rendesen ellopta a show-t a tavalyi évben. 2017-ben a hygge, azaz "jóllét" nemcsak az emberek életszemléletére hatott, de szépen csendben bekúszott és hatással volt a lakberendezésre, a szépség-, divatiparra, de még a gasztrotrendekre is. És hogy honnan jött ez az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó? Egyenesen Dániából, ami mint tudjuk évek óta az egyik legboldogabb ország – így máris jobban hisszük, hogy tudják, miről beszélnek, ha a boldogság titkát a hyggével kapcsolják össze. Van élet azonban a hygge-n túl is, ott, ahol a lagom lakozik >>>

Ajánlott cikkek