Egyéb kategória

Keveset kerestek? Így spórolhattok mégis!

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Hányszor hallottuk már! Ahelyett, hogy legyintenétek rá, hogy ez mégis mekkora közhely, kezdjétek el összeállítani a havi költségvetéseteket. Ez nem elvesztegetett idő, hanem fontos időbefektetés: hamarosan tisztábban látjátok a pénzügyeiteket.

vous - 2018.03.26.
Keveset kerestek? Így spórolhattok mégis!

1. Végezzétek analízist!

Nem tudjátok addig rendszerezni a pénzügyeiteket, amíg nem tudjátok, mire mennyit költötötök pontosan. Sok kicsi sokra megy. Itt egy kávé, ott egy szendvics, egy újabb körömlakk, edzés, szolárium, jaj, és elfogyott a mosogatószer is. Egy hónapon keresztül vezessétek nagyon pontosan, mire mennyit költöttetek. Meg fogtok lepődni. Ugyanakkor az a cél, hogy lássátok, hol lehetne spórolni. Mire van szükségetek valójában, és mi számít teljesen felesleges pénzkidobásnak. Ne felejtsétek fel felírni az olyan tételeket sem, amelyeket évente / félévente csak egyszer fizettek. Ezeket osszátok el 12-vel, és úgy számoljátok hozzá a kiadásokhoz.

viola-sporolas-kaja1

Molnár Viola: „Annyit spóroltam 5 nap alatt, hogy le sem merem írni”

Ki merem mondani: szerintem jól bánok a pénzzel. Úgy érzem, a lehetőségeimhez mérten kellően tudatos döntéseket hozok a mindennapok során. Odafigyelek rá, hogy mire költök és amin lehet, azon spórolok. Amire viszont így is-úgy is költeni kell – már ha az ember élvezni is szeretné az életet –, azon nem szoktam sokáig gondolkozni. Arra voltunk kíváncsiak, lehet-e egy kis tudatossággal extra pénzt spórolni úgy, hogy az ne menjen az ember mindennapjainak rovására. Kattintsatok ide a cikkért!

2. Kezdjétek el valahol!

Minden kezdet nehéz. Hopp, egy újabb közhely! Ez már csak ilyen. Egy dolgot nem szabad elfelejtenetek: a pénügyeitek, a költségvetésetek csak a tietek. Meghallgathattok ötleteket, tippeket, de a döntés a ti kezetekben van. Ti tudjátok, mit tartotok fontosnak az életben. Mi az, amire viszont nem vagytok hajlandók költeni a minimálisnál többet. Ha például az utazás szerelemesei vagytok, és emiatt nem újítjátok fel a lakásotokat évekig, vagy albérletben éltek több lakótársatokkal együtt, vagy csak egy kis szobácskát béreltek valahol, akkor ez így van jól. Spórolni azonban ilyenkor is kell.

Néhány ötlet:

50 / 30 / 20

Gondolkozhattok ebben a felosztásban is. A fizetésetek fele menjen a számlákra, a lakhatásra, a kajára. Harminc százalékot tegyétek félre öregkorotokra, életbiztosításra. A maradék húsz százalék az, amit szaabdon elkölthettek szórakozásra, ebből spórolhattok utazásra, ruhákra, tárgyakra.

70 / 30

Vannak, akiknek a fenti verzió túl szűk kereteket ad, és szeretnének inkább kevesebbet aggódni a jövőn, és inkább a mának élni. A lényeg, hogy mindig határozzatok meg egy összeget, amelyet félretesztek szűkösebb időkre. Ezt zárjátok el magatok elől, mintha nem is létezett volna, és akkor biztosan nem jut eszetekbe hozzányúlni sem.

Spórolás táblázat Karácsonyi Anna

Karácsonyi Anna: Spóroljatok egy kisebb vagyont mindössze egyetlen táblázat segítségével!

A spórolás mellett leszokunk néhány káros szenvedélyről, nemcsak egészségesebbek leszünk, de pénzünk is marad. A tudatos vásárlásnak köszönhetően pedig a személyiségünket is fejleszthetjük és összeszedettebbek lehetünk az élet minden területén. Jól hangzik, nem?

Kattintsatok ide a táblázatért!

3. Alakítsatok rajta

Bármennyire is pontosan jegyzeteltetek, ne féljetek attól, hogy változtatnotok kell majd azon, amit kitaláltatok. A költségvetés ilyen, az életetekhez és élethelyzetetekhez kell szabni. Ha az változik, a büdzsétek is változni fog.

4. Mindig legyen tartalék

Érdemes a tartalékon kívül is tartalékot képezni. Ez nagyon egyszerű. Vegyetek elő egy befőttes üveget, és naponta dobáljátok bele az aprót a pénztárcátokból. Minimum 100, maximum 500 forintot mindennap. Így képződik egy kis tartalék, amihez bármikor hozzányúlhattok.

mojzes nora

Mojzes Nóra: „Elkávézzuk a házunkat!”

Évek óta azt érzem, hogy kiszórom az ablakon a pénzt. Na nem azért, mert nem tudok spórolni, és random mindenféle hülyeséget megveszek magamnak, hanem mert manapság már nem megy másképp. Fizetni kell az albérletet – és még nyilván egy rakás mindenfélét! Nagyon kevés fiatal van, aki saját lakásban élhet – hiába álmodozunk róla a legtöbben –, ha nem örököltünk vagy nem vettek nekünk a szüleink, nagyon kicsi az esélye, hogy összespóroljunk egy lakásra valót. Pedig ha tudnátok, évente mennyi pénz folyik ki a kezeink közül! Én már tudom, hogy az enyémből mennyi.

Ajánlott cikkek