Megvan, hogy előzhetitek meg a menstruáció előtti mellfájást

5 dolog, ami miatt rendszertelen lehet a menstruációtok

A menstruációs ciklus nőként több évtizeden át az életünk része. Lehet nem szeretni, de minden sokkal könnyebb, ha tudomásul vesszük, hogy ez a nőiségünk része, nem bosszantó vagy szégyellnivaló, hanem teljesen természetes. Sokan azt is gondolják, hogy nem túlélni, hanem megélni kell, illetve a menzeszen keresztül is érdemes észrevenni a testünk jelzéseit. A rendszertelenné váló menstruáció például sok mindenre utalhat.

A legfontosabb, hogy ismerjétek meg, és legyetek tisztában a saját ciklusotokkal. Akkor kell gyanakodni, ha a megszokott ciklusotok megváltozik, hiszen mindenki és mindenkinek a működése más. Ha azonban saját magatokat saját magatokkal hasonlítjátok össze, látni fogjátok, ha valami nem stimmel.

Mi az, ami nem stimmelhet?

  • a vérzés erőssége (24 óránál hosszabb ideig tart az erős vérzés),
  • a vérzés időtartama (7 napnál tovább is eltart),
  • a menstruációs folyadék színe, szaga, állaga,
  • a ciklus kiszámíthatatlansága (rendszeres, 3 hónapnál hosszabb kimaradások),
  • a ciklus rövidsége (rendszeresen 21 nap alatti),
  • szokatlanul erős fájdalom, görcsölés,
  • vagy mindezek együtt.
futó futás menstruáció

Vértócsában mosolyogni a maraton végén – Nők, akik mertek beszélni a menstruációról

„Beköszöntött a tavasz” – így nevezzük a barátnőimmel a pirosbetűs napokat, hiszen épp azt az áradást hozza, amit a márciusi plusz fokok: a hegyekről, dombokról elemi erővel csorog le ilyenkor az olvadt hó, bő vizű kis patakokat formálva a völgyekben. Meg persze azért is, mert szemérmesek vagyunk, nehezen beszélünk a menstruációról.

De mi lehet az oka?

1. Pajzsmirigy működésének rendellenessége

Húszas és harmincas éveikben járó nőket rendszeresen diagnosztizálják a pajzsmirigy működésének rendellenességeivel, amelyre utalhat a menstruációs ciklus megváltozása. A leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése jellemző, amely a megváltozott ciklus mellett depresszióra való hajlammal, hajhullással, fáradékonysággal, feledékenységgel is jár.

Olvassátok el ezt a cikket is: 4 pajzsmirigyprobléma, amit komolyan kell vennetek

2. Stressz

A menstruációs ciklus tulajdonképpen a különböző hormonok bonyolult, de kiegyensúlyozott összjátékán múlik. A legfontosabb szervünk ebben a játékban a hypotalamus, amely az agyalapi mirigyre ható hormonokat termeli. A stressz a hypotalamusra gyakorol hatást, ezzel befolyásolva a menstruációs ciklust. Egy komoly stresszes élethelyzet, például súlyos veszteség, tartós munkahelyi problémák, anyagi gondok, akár hónapokra leállíthatják a menstruációs ciklust.

Olvassátok el ezt a cikket is: Vigyázzatok! Súlyos fizikai következményei lehetnek a stressznek

3. Endometriózis

Az endometriózis azt jelenti, hogy normál esetben a méhben található nyálkahártya sejtjei megtalálhatók máshol is a szervezetben. Ezek a sejtek felbomlanak és vérzést idéznek elő, ezek azonban nem ürülnek ki a menstruáció közben, mint a normális helyükön található sejtek. Feltorlódnak, és gyulladásokat okoznak szerte a szervezetünkben – írtuk ebben a korábbi cikkünkben, amelyből megtudhatjátok, mi az endometriózis és a PCOS közötti különbség.

4. Extrém fizikai terhelés, túledzés

Ahogy fentebb is említettük, valódi vérzéshiányról akkor beszélnek a szakemberek, ha egymást követő három ciklus marad ki (orvosi nevén ez az amenorrhoea). Ennek lehet oka az is, ha túledzettük magunkat, de általában a sportolókra, tornászokra, táncosokra jellemző.

5. Extrém fogyás vagy hízás

Nemcsak a testsúlyunk változik ilyenkor, hanem az anyagcserénk és a hormonok működése is. Minél extrémebb a súlyveszteség vagy súlygyarapodás mértéke, annál inkább számíthatunk arra, hogy rendszertelenné válik a menzeszünk.

intim kehely

34 évesen jobban izgultam a menstruáció előtt, mint addig bármikor – Kipróbáltam az intimkelyhet

Azt hiszem, soha nem vártam még ennyire, hogy megjöjjön. És azt hiszem, soha nem is izgultam úgy a menstruációm előtt, mint most, 34 évesen. Hónapokkal ezelőtt döntöttem el, hogy kipróbálom a menstruációs kelyhet. Hónapok kellettek ahhoz, hogy az elhatározásból a tettek mezejére lépjek, és használatba vegyem a forradalmi eszközt.

A cikket ide kattintva>>> olvashatjátok!