Nem tehetnek róla, mégis elvágják magukat vele: dolgok, amiket nem tudunk tolerálni a pasikban egy első randin

Ne bénázzatok, itt a megoldás: ki és hogyan fizessen a randin

Ki fizessen az első randin? Ez egy olyan kérdés, amin sokan sokat vitatkoztak már. Folyamatosan változik a nők és férfiak gazdasági státusza, társadalmi elvárások szűnnek meg, és újak születnek. Akár egy országon belül is ki-ki más nevelést kapott, és mások a személyes tapasztalatai. Ember legyen a talpán, aki ebben a helyzetben ki tud igazodni!

Miitt.hu társkereső közösség vezetője, Pirchala Berta összállított egy hasznos kis listát, amely segít eldönteni ezt a kardinális kérdést.  

Hallottam már mind férfiaktól mind nőktől egymásnak teljesen ellentmondó tanácsot és elvárásokat. Akár országon belül is eltérőek lehetnek a válaszok, ezért összeszedtem azokat a használható szabályokat, amik megállják a helyüket különböző kultúrkörökben is.

Lássuk Berta tanácsait! 

1. Legyen nálatok készpénz!

Függetlenül attól, hogy szerintetek ki fizet, alap, hogy amikor randira mentek, legyen nálatok készpénz! Nagyon kínos tud lenni, ha fizetéskor derül ki, hogy félreértettétek egymást, és egyébként is az adott helyen csak készpénzben lehet fizetni. 

2. Előre jelezni kell a szándékot

A legtisztább eset, hogy a meghívó fél a meghívással együtt kifejezi a szándékát, hogy ő fog fizetni. 

Szeretnélek meghívni... én fizetek.

Ez több okból a leghatékonyabb lépés. Ha ti hívjátok meg a másikat, akkor ti döntitek el, hogy mennyire költséges programot választotok, és egyúttal elkerülitek a bizonytalankodást a fizetésnél. Válasszatok olyan helyszínt és programot, amit biztosan ki tudtok fizetni két főre!

3. Ne legyen drága!

Első 1-3 randin ne válasszatok nagyon drága helyet! Zavarba hozhatjátok vele a másikat, ráadásul azt hiheti, hogy meg akarjátok vásárolni. Ez akkor is igaz, ha mindkettőtöknek kövér a pénztárcája. Ebben az esetben akár unalmas is lehet egy drága vacsora, sokkal értékesebb lesz egy piknik a kilátónál, amibe energiát kell fektetnetek pénz helyett.

4. Ha ti vagytok a meghívó fél... 

Ha ti vagytok a meghívó fél és a meghívottatok mégis szeretné kifizetni az ő részét, ezen ne sértődjetek meg! Könnyen lehet, hogy ő olyan környezetben él, ahol ez a szokás. Ha ragaszkodik hozzá, akkor engedjétek meg neki!

Lehet, viszont, hogy csak udvariasságból teszi, ezért, ha mégis ti szeretnétek fizetni, akkor köszönjétek meg, hogy felajánlotta, és emlékeztessétek, hogy már a meghíváskor jeleztétek, hogy ez a ti körötök, és legközelebb engedni fogjátok, hogy fizessen, ha nagyon szeretne. Már, ha akarjátok hogy legyen legközelebb. Ha nem, akkor véletlenül se utaljatok rá, hogy lesz!

5. Ha ti vagytok a meghívott...

Ha ti vagytok a meghívott, és a randipartner előre nem szólt, hogy ki fizet, akkor feltételezétek, hogy feleztek, és legyen nálatok elég pénz erre az alkalomra! Ebben az esetben fizetéskor jelezzétek, hogy a részeteket kifizetnétek, és arra is készüljetek fel, hogy a meghívótok ezt esetleg nem engedi! Ne légyetek félénkek!

Ha a meghívótok ki akarja fizetni a részeteket, ezt úgyis határozottan teszi majd. Ha viszont nem, akkor ez is elég egyértelmű lesz.

Határozottsággal kikerülhető a bénázás.

Bár ti vagytok a meghívott, a meghívásra igent mondtatok, tehát ti is ott akartatok lenni. Így, ha fizetnetek kell a részeteket, az is normális. Ha végül mégsem kell, az is rendben van.

molnar-viola-anna-ki-fizessen-az-elso-randin1

Ki fizessen az első randin? A VOUS is megprobált választ adni erre a megosztó kérdésre

Amikor az első randevún a pincér közelít a számlával, mindenki ugyanazt éli át: enyhe feszengést és bizonytalanságot. Ki nyúljon a számla után? Felezzetek? Vagy magától értetődő, hogy a pasi fizet? Ha felezni akartok, hogyan jelezzétek? Kérdések, amikre még mindig nincs egyetlen határozott válasz, de most összeszedem nektek a megfontolni való dolgokat. 

6. Nem kell számolgatni!

Ha a sokadik randi után is mindig ragaszkodtok ahhoz, hogy felezzétek a költségeket, vagy folyton azt számolgatjátok, hogy ki mikor mennyit fizetett, akkor kicsinyesnek fogtok tűnni. (Érdemes átgondolni, hogy mi okozza ezt nálatok!)

7. Ne hagyjátok magatokat!

Vegyétek észre, ha valaki visszaél a nagyvonalúságotokkall! Ha valaki mindig engedi, hogy ti fizessetek, és soha még csak meg sem próbál beszállni a közös tevékenységek költségébe, akkor vagy nagyon elkényeztették eddig, vagy csak az ingyen szórakozásra hajt, esetleg nagyon szegény, de az is lehet, hogy csak tapasztalatlan.

Mielőbb derítsétek ki, hogy mi az oka, hogy később ne legyen ebből nagyobb gondotok!

8. Kommunikáció!

Ha azt szeretnétek, hogy minimum felezzétek a költségeket, akkor ezt jelezzétek egyértelműen! Ne hagyjátok magatokat beugratni válogatott technikákkal, pl. az illető a fizetéskor máshova néz, előre enged, nem veszi elő a pénztárcáját.

Ha szerintetek neki is fizetnie kell az ő részét, szerinte meg nem, akkor ez jó, ha időben kiderül. Néma duzzogás helyett hasznosabb tiszta lapokkal játszani. Lehet, hogy a különbségek megbeszéléssel áthidalhatók.

9. KOMMUNIKÁCIÓ!

Ha valami fura nektek, ráadásul ismétlődik, ne feltételezzetek, hanem kérdezzetek rá! Lehet, hogy valami olyan egyszerű dolog áll a háttérben, ami eszetekbe sem jut, pedig megbocsájtható, és kezelhető.

+ 1 Bármilyen megoldás elfogadható, ha a két fél egyetért. Nem ciki ezt a kérdést előre tisztázni, vagy legkésőbb a fizetés pillanatában.

Férfiaktól gyakran hallani azt az érvet a gáláns fizetéssel szemben, hogy elegük van az eredménytelen udvariassági "kávéztatásból". Ilyesmi általában azokkal fordul elő, akik online társkeresőn ismerkednek, és nem szűrik különösebben a lehetőségeiket. Ha azt hívjátok el randizni, akivel már megvan egy kölcsönös a vonzalom, akkor a találkozó már örömteli befektetés, amibe bőven belefér egy ital ára és ideje.

Olyannal inkább ne randizzatok, akire sajnálnátok egy kávé árát!