Egyéb kategória

A 80-20-as szabály nyomában: a hosszú távú egészséghez ez a legjobb módszer

Nagyon nehéz megtalálni azt a diétát és életformát, ami hosszú távon tartható – hiszen ki akar örökre lemondani a csokiról, a chipsekről vagy éppen a cukros italokról? Nagyon kevesen vagyunk olyanok, akik erre képesek lennének, ha pedig mégis megpróbáljuk, annak gyakran óriási zabálások lesznek az eredményei. Erre lehet tökéletes megoldás a 80-20-as szabály, amit egyébként az életünk többi részén is alkalmazhatunk.

vous - 2018.04.07.
A 80-20-as szabály nyomában: a hosszú távú egészséghez ez a legjobb módszer

A 80-20-as szabály nagyjából úgy foglalható össze, hogy az esetek 80 százalékában egészségesen eszünk, és figyelünk arra, hogy mit és mennyit eszünk, a maradék 20 százalékban pedig olyan ételeket fogyasztunk, amiket szeretünk, de nem igazán egészségesek. Ez persze nem azt jelenti, hogy reggelire, ebédre és vacsorára egészségesen eszünk, aztán mellette halálra nassoljuk magunkat – de egy hónapra lebontva például nagyon hasznos tud lenni az, ha megengeditek magatoknak, hogy olyat is bűntudat nélkül egyetek, ami egyébként nem feltétlenül férne bele a diétátokba.

Azért hasznos ez a szabály, mert nem vagyunk robotok – a legtöbben képtelenek vagyunk arra, hogy 100 százalékban tartsunk egy szigorú diétát. Főleg a mai fogyasztói társadalomban nehéz ellenállni a reklámokból ránk özönlő gyorskajáknak és édességeknek.

Az sem tartható, hogy bűntudattal gondolunk bármiféle élelmiszerre, hiszen ez pedig egészségtelen kapcsolatot alakít ki bennünk az étellel és az evéssel kapcsolatban.

A 80-20-as szabály azért tökéletes, mert így előre betervezhetjük a nassolnivalókat, és így nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha becsúszik egy-egy sor csokoládé.

Forrás:
Unsplash

A szabályt egyébként a mozgásra is lehet alkalmazni: nem egészséges, ha heti 7 nap edzünk, még akkor sem, ha komoly céljaink vannak, amiket el akarunk érni. Ha heti 5-6 napot mozgunk, az már tökéletesen elég, hiszen a pihenés legalább annyira fontos az izomépítésben és a fogyasztásban is, mint az edzés.

A legkomolyabb különbség a hagyományos diéták és a 80-20 módszer között azonban az, hogy ez nem egy időszakos fogyókúra, hanem egy életmód, ami hosszú távon könnyen tartható. Erre kéne ugyanis mindenkinek törekednie: egy egészséges életmódra, és nem rövid diétára, ami úgyis csak tönkreteszi az anyagcserénket, kiégéshez vezethet, és egészségtelen kapcsolatot alakíthatunk ki miatta az evéssel.

Ajánlott cikkek