Egyéb kategória

Elegetek van a stresszből? Kezdődhet a Facebook-detox!

Talán nem olyan meglepő a Queenslandi Egyetem új kutatásának eredménye: ha Facebook-detoxot tartotok, azaz rövid ideig nem használjátok a kék közösségi oldalt, akkor hosszú távon boldogabbak lehettek. Az egésznek a stresszt okozó hormonok, a kortizolok számának csökkenése az oka.

vous - 2018.04.08.
Elegetek van a stresszből? Kezdődhet a Facebook-detox!

A magas stressznek hosszú távon komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ezért nem árt, ha figyeltek arra, mennyire vagytok idegesek a mindennapokban. Rengeteg olyan módszer létezik, amivel csökkenthetitek a stressz-szinteteket, egy friss kutatás szerint például az is segít, ha rövid időre hanyagoljuk a Facebook használatát

A Queenslandi Egyetem kutatói 138 Facebook-felhasználót vizsgáltak meg, és megfigyelték, hogy mekkora a stressz-szintjük, vagyis a nyálukból megállapították, hogy mennyire magas a kortizolszintjük. A kortizol egy olyan hormon, ami a stressz jelenlétéről árulkodik: ha a szervezetetek többet termel belőle, akkor sokkal idegesebbek és ingerlékenyebbek lesztek.

Forrás:
Unsplash

A kutatók aztán arra kérték a csoport felét, hogy öt napig egyáltalán ne használjanak Facebookot, a csoport másik fele pedig ugyanúgy facebookozhatott, mint korábban. Az ötnapos periódus után megint megmérték az alanyok kortizolszintjét, és furcsa dologra lettek figyelmesek:

sokkal kevesebb stresszhormon volt azoknak a nyálában, akik öt napig hanyagolták a kék közösségi oldalt.

A kutatók szerint ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Facebook annyi információmennyiséget zúdít ránk folyamatosan, hogy ez túlságosan leterhel minket, és ezért stresszesebbek leszünk. Rövid távon segíthet az, ha kevesebbet használjuk a Facebookot, de az is, ha ritkábban nézünk rá a közösségi oldalra – így nem kapjuk folyamatosan az információáradatot az arcunkba, és nem szorongunk ettől.

digitalis-detox1

Egy hét internet nélkül?! Kipróbáltam, van-e élet a kütyükön túl

"Sziasztok, Mojzes Nóra vagyok, laptop- és sorozatfüggő. Valószínűleg ezzel a mondattal kezdenék egy csoportterápián. Szerencsére az egyhetes detox alatt önsegítő csoportot nem kellett felkeresnem, úgy éreztem, egyedül is le tudom gyűrni a függőségemet. Nem kell rosszra gondolni, nincsenek se alkohol-, se drogproblémáim, a tech cuccok viszont legalább annyira függőséget okozhatnak, mint a bódítószerek, talán csak kevésbé károsak. Talán… Belevágtam egy egyhetes digitális detoxba!" A teljes cikket ITT olvashatjátok.

Ajánlott cikkek