antarktisz

Elkészült a legátfogóbb kutatás az Antarktisz gleccsereiről, és nem hozott jó híreket

Egy friss kutatás az Antarktisz gleccsereiről elég szörnyű híreket hozott: a jégtáblák nemcsak fentről, de lentről is olvadnak, így elég valószínű, hogy nagyjából lehetetlen lesz megállítani a drasztikus tengerszint-emelkedést.

Ahhoz, hogy a friss kutatás eredményeit megértsük, fontos tudnunk, hogy az Antarktiszon kétféle jégtömeggel találkozhatunk: az egyik fajta tengerjégből áll, ami már alapvetően úszójég, a másik pedig jégtáblákat takar, amelyek valaha kőzeten, azaz szolid felszínen álltak, egészen addig, amíg valamilyen oknál fogva el nem vándoroltak onnan, és el nem kezdtek úszni. Kutatók rengeteg mindent megtudhatnak arról, hogyan viselkednek a jégtáblák abból, hogy hol váltak el a szilárd földtől, és merre indultak neki a tengernek.

Forrás:
Fyouture

A Leedsi Egyetem kutatói most ezeket a területeket vizsgálták meg, amelyek egyébként a jégtáblák alsó részéről is sokat mesélnek. A tudósok az Antarktisz 65 legnagyobb gleccserét figyelték meg 2010 és 2016 között, és levonták a tanulságokat.

A tanulságok pedig nem voltak éppen pozitívak:

a Nature Geoscience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint több gleccser drámaian visszahúzódik, ami azt is bizonyítja, hogy a jégtáblák vékonyodnak, méghozzá alulról.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást keressétek ide kattintva.