Egyéb kategória

Tudjátok, milyen gyakran mossátok az edzős cuccokat? Itt a válasz!

Az, hogy ki milyen gyakran mossa a ruháit, nagyobb mértékben változik, mint gondolnátok – sokan még azt sem tudják, hogy fehérneműt naponta kéne váltani, és egy melltartónak sem kellene sokkal tovább maradnia mosás nélkül, mint 4-5 nap. De mi a helyzet az edzős ruhákkal? Minden egyes izzadás után újra és újra mosnunk kellene őket?

vous - 2018.04.15.
Tudjátok, milyen gyakran mossátok az edzős cuccokat? Itt a válasz!

Talán egyértelműnek tűnhet a válasz, de valójában nem az: minden egyes használat után ki kell mosnunk az edzős ruháinkat, különben komoly bőrproblémákkal nézhetünk szembe. Sokan egyszer-kétszer újrahasználjuk a cuccokat, főleg akkor, ha nem izzadtunk beléjük nagyon (azért ha nincs már rózsaillata, nagyon kevesen vesszük fel újra), de szakértők szerint ez kifejezetten egy rossz és különösen káros szokás, ami komoly fertőzésekhez is vezethet.

Forrás:
Depositphotos

Elsősorban nem magával az izzadtsággal van baj, sőt, technikailag még azzal sem, hogy büdösek a ruhadarabok (ez maximum a mellettünk edzőket, vagy minket zavarhat), hanem azokkal a számotokra láthatatlan penész- és baktériumtenyészetekkel, amelyek az átizzadt, majd pihenőpályára állított ruhadarabokban találhatók. Ezek a nedves, általában sötét és párás helyre levetett ruhák ugyanis maguk a Kánaán az olyan baktériumoknak, amelyek komoly problémákat okozhatnak a bőrötökön.

Persze a kisebbik baj az, ha csak pattanások jelennek meg a bőrön: ezek jól nyomon követhetők, hiszen legtöbbször azon a bőrtájékon jelennek meg, amelyet érint a ki nem mosott edzős ruha.

De rosszabb esetben akár Staphylococcus fertőzéshez is vezethetnek, ami már sokkal komolyabb probléma, mint a gyulladt puklik.

Az ezt okozó MRSA egy antibiotikum-rezisztens baktérium, amely gyakran található meg az edzőtermekben, és komoly fertőzéseket okozhat.

Szóval, az ideális az, ha minden egyes használat után kimossátok az edzős cuccaitokat – ezért érdemes jó minőségűt vásárolni belőlük, hogy biztosan bírják a gyakori mosással járó megerőltetést.

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán Karácsonyi Anna

Lehet, hogy eddig rosszul mostátok a kedvenc farmereteket – Mosási útmutató infografikán

Csak be kell dobni a mosógépbe, megnyomni egy gombot, és meg is vagyunk? Ha hiszitek, ha nem 2015-ben sem így működik a dolog. Nem mindegy ugyanis, melyik ruhadarabot milyen programon mossátok – a kedvenc ruháitok érdekében erre jó odafigyelni. Ebben segítünkk egy infografikával.

Ajánlott cikkek