saláta

Az egészség titka: ne együnk olyat, aminek a nevét nem tudjuk kiejteni?

Rengeteg egészségbloggertől hallhattuk már azt a szabályt, hogy még véletlenül se együnk vagy igyunk semmi olyat, aminek a nevét nem tudjuk kiejteni – vagyis olyanokat, amelyeknek hosszú, bonyolult, kimondhatatlannak tűnő neve van. De mennyi ebben az igazság? Tényleg lehet egyenlőségjelet tenni a bonyolult vegyi elnevezések és az egészségtelenség között?

Manapság egyre népszerűbbek a „clean eatinget”, vagyis a tiszta, tartósítószerek és feldolgozott élelmiszerek nélküli étrendet népszerűsítő cikkek és közösségi médiaposztok. Mindenki szeretne kicsit egészségesebb, kicsit fittebb lenni, az egészséges életmód pedig végre nem kizárólag annyiból áll, hogy együnk kevesebbet, és akkor fogyni fogunk – végre, évtizedek óta először, arra is figyelünk, hogy mindemellett jót tegyünk a szervezetünkkel is.

Forrás:
Unsplash

Éppen ezért lehetnek olyan félrevezetőek az olyan mantrák, mint amilyet a címben is említettünk: az, hogy ne együnk olyat, aminek a nevét nem tudjuk kiejteni, jól hangzik, és bizonyos esetekben igaz is lehet – de összességében véve nagyon mellé lő, és félrevezetheti az embereket. Az elmélet nagy pártolója egy Food Babe nevű blogger, akinek elég kétes a megítélése, és rengeteg élelmiszerlánccal áll perben pontosan az ezzel kapcsolatos kijelentései miatt.