Egyéb kategória

Több vulkánkitörés jöhet a klímaváltozás miatt

Az Európai Földtudományi Unió éves gyűlésén egy kutatócsoport prezentálta, hogy mennyiben változtatja meg a vulkánkitörések gyakoriságát a klímaváltozás. A tanulmányuk szerint nagyon is beleszólhat a kitörésekbe az, hogy melegszik az átlaghőmérséklet: a gleccserek visszahúzódása aktívabbá teheti az alattuk elterülő magmakamrákat.

vous - 2018.04.19.
Több vulkánkitörés jöhet a klímaváltozás miatt

Már korábban is volt szó arról, hogy a globális felmelegedés beleszólhat a vulkánkitörések gyakoriságába, de egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani az összefüggést. A kanadai kutatók tanulmányát sem vizsgálták még meg tudományos szempontokból, így még az is lehet, hogy némi gikszer van a matematikai modellezésben – de ha nem találnak bennük problémát, akkor könnyen lehet, hogy tényleg több vulkánkitörésre kell majd számítanunk.

A kutatók a Mount Meager fiatal vulkánkomplexumára koncentráltak kutatásaik közben, amelyet hó- és jégtakaró fed. Nagyon nagy vonalakban úgy lehet elmagyarázni a jelenséget, hogy ez a takaró nyomást gyakorol a hegy gyomrában található magmára, így a benne található gázok nem képeznek buborékokat, és kisebb az esélye, hogy kitörést váltsanak ki.

Ha a jégtakaró olvadni kezd, a nyomás kisebb lesz, és ez akár azzal is járhat, hogy nagyobb esélye lesz a buborékképződés generálta kitöréseknek.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást keressétek ITT

Forrás:
Pexels
Ajánlott cikkek