munka

A hozzáállás sokkal többet számít a munkahelyen, mint az intelligencia

Azt hihetnénk, hogy az okos emberek előbb-utóbb lesöprik azokat a pályáról a munkahelyen, akik szerényebb értelmi képességekkel rendelkeznek, de legalább lelkesek – pedig egy friss kutatás éppen az ellenkezőjét bizonyítja.

A Stanford Egyetem kutatója, Carol Dweck az egész karrierjét arra áldozta, hogy a munkahelyi hozzáállás, attitűd és az ezzel összeköthető siker és hatékonyság kapcsolatát vizsgálja. Legfrissebb tanulmányában kifejtette, hogy pontosan mi is az oka annak, hogy a munkaszférában nem is annyira az ész, inkább a hozzáállás számít – és ha belegondoltok, abszolút logikusnak is hangzik az elmélete.

A pszichológus a munkavállalókat (és általánosságban az embereket) két csoportra osztja fel: a fix gondolkodásmódúakra, és a rugalmas gondolkodásmódúakra. Az első csoporthoz azok az emberek tartoznak, akik úgy gondolják, hogy a képességeik és a tudásuk fix, adott, és képtelenek fejlődni. Ha olyan feladattal néznek szembe, amely új, vagy a vélt képességeik felett áll, stresszhelyzetként élik meg, és képtelenek felnőni hozzá.

A rugalmas gondolkodásmódú emberek azonban az ilyen feladatokat megoldandó problémaként fogják fel, és képesek fejlődni, alkalmazkodni, és újabb ismereteket elsajátítani a karrierjükön belül is.

Dweck szerint pedig ez a sikerük kulcsa: a rugalmasság, és az, hogy a problémákat nem katasztrófaként élik meg, hanem megoldandó feladatként.

Forrás:
pexels.com

Ez esetben egyáltalán nem számít, hogy melyik embernek nagyobb az IQ-ja – még akkor is a rugalmas gondolkodásmódú fog kijönni jól minden munkahelyzetből, ha a fix gondolkodásmódú sokkal okosabb nála. Nem az ész, hanem a hozzáállás a fontos – és ez igaz az élet többi területére is, nem kizárólag a munkahelyre.

Hogyan lehettek ti is rugalmas gondolkodásmódúak? Íme, néhány tipp, hogy átvehessétek ezt az életszemléletet:

  • Kérdezzetek! Ha valamit nem tudtok, ne féljetek rákérdezni, utánajárni, tanácsot kérni olyantól, aki nálatok sokkal régebb óta koptatja a szakmát.
  • Legyetek szenvedélyesek a munkátokban! Ne csak azért csináljátok, mert ebből fizetitek a rezsit, és valamiből kaját is kell venni, hanem azért, mert jók akartok lenni valamiben.
  • Ne foglalkozzatok a félelemmel! A rugalmas gondolkodásmóddal rendelkező emberek is félnek és szoronganak, csak fittyet hánynak rá, és átlépnek a saját határaikon.
  • Legyetek rugalmasak! Ez talán magától értetődő, de nagyon fontos, hogy ne csak egyféleképpen tudjátok megközelíteni a dolgokat. Ha valami elromlik, próbáljátok másik oldalról, aztán megint másikról, egészen addig, amíg el nem juttok a megoldásig!