Test

Figyeljetek oda! Edzési szokások, amik inkább ártanak, mint használnak

Az egészséges életmód receptje elég egyszerű: megfelelő mennyiségű mozgás, jó kaják, és kevés stressz. De ha nem figyelünk oda, sport közben akár olyan szokásokat is elsajátíthatunk, amelyek inkább ártanak nekünk, mint használnak. Az alábbiakat például inkább kerüljük el!

vous - 2018.05.06.
Figyeljetek oda! Edzési szokások, amik inkább ártanak, mint használnak

Minden egyes nap edzetek

Lehet, hogy úgy gondoljátok, hogy a több munka gyorsabban hozza meg a gyümölcsét, de az igazság az, hogy a szervezeteteknek legalább annyira szüksége van a pihenésre, mint a mozgásra. Ilyenkor épülnek ugyanis újjá azok az izmok, amelyekben apró mikroszakadások keletkeznek edzés közben. Ez az izomépítés folyamata, ami pihenés nélkül nem indul meg – hosszabb távon pedig inkább visszavethet minket, ha túl sokat mozgunk.

A hétvégére hagyjátok az edzést

Néha nehéz besűríteni az edzéseket a mindennapi életünkbe, de szakértők szerint érdemes – ha ugyanis hosszú kihagyások után edzünk újra (az öt hétköznap pedig annak számít), akkor megnövekszik a sérülésveszély, és nagyobb lesz az esélye, hogy komoly bajotok lesz mozgás közben. Annak ellenére, hogy nem érezzük, a szervezetünk nincs ilyenkor felkészülve a nagyobb igénybevételre – csak akkor, ha folyamatosan adagoljuk neki a mozgást.

Forrás:
iStock

Csak egyfajta edzést végeztek

Ha folyton ugyanazokat az izomcsoportokat targetáljátok, akkor rengeteg problémát okozhattok a testeteknek. Ilyen probléma például az, hogy az izmaitok egyensúlya felborul, és rossz lesz a tartásotok, vagy egyes testterületetek nem erősödik hozzá a megedzett többihez. Azért sem egészséges a dolog, mert egy idő után a testetek hozzászokik a terheléshez, és nem lesz már olyan hatásos az az edzés, mint amilyen akkor volt, amikor nekikezdtetek. Két-három hetente érdemes legalább változtatni valamit.

Statikusan nyújtatok edzés előtt

Edzés előtt bemelegíteni, utána pedig nyújtani kell – ez olyan aranyszabály, amit nem érdemes elfelejteni. Ha edzés előtt nyújtatok, azzal csak nagyobb bajt okoztok, mint hasznot, mert csökkenhet a maximális erőkifejtésetek tőle, és hajlamosabbak lesztek lesérülni. Edzés előtt néhány laza bemelegítő gyakorlat ajánlott, és csak utána fontos, hogy rendesen lenyújtsatok.

Címkék: #edzés #sport
Ajánlott cikkek