életkor születésnap torta

Mindössze erre az öt dologra van szükségetek, hogy évtizedekkel tovább éljetek

Egy friss kutatás meghatározta, hogy mi az az öt dolog, ami a leginkább hozzájárul ahhoz, hogy sokáig éljetek. A kutatók szerint akár több mint tíz évet is hozzáadhat az életetekhez az, ha ezekre az életmódbeli döntésekre odafigyeltek, és rendszeresen csekkoljátok őket.

A Circulation tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy 50 év felett már csak ezzel az öt tényezővel tudunk lényegesen hosszabbítani az életünkön: a kutatás szerint a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel élnek tovább, ha figyelnek erre az öt dologra idősebb éveikben.

Hogy mi ez a spéci öt dolog?

Egyrészt az egészséges étkezés, a dohányzás elhagyása, a rendszeres edzés, az egészséges súly megtartása, és az alkoholfogyasztás moderálása az, ami csodát tesz. Nem éppen új információk, nem igaz?

De most már legalább biztos, hogy így van – annyi tanulmány készült már rá, hogy két kezünkön sem tudjuk megszámolni.

Forrás:
istock.com

A kutatók úgy gondolják, hogy mindössze erre az öt faktorra van szükség ahhoz, hogy egészségesen és hosszan tartó életet élhessünk. Az egészséges testsúly a BMI-számok alapján van meghatározva, az élethosszunk szempontjából a 18,5 és a 24,9 közötti értékek a legideálisabbak. A rendszeres testmozgás napi fél órát jelent, ami lehet akár tempósabb séta is, nem kell ötven felett is a crossfit teremben dobálgatnunk a súlyokat. Az alkoholfogyasztásnál pedig hangsúlyozták, hogy egy kicsi belefér, csak túlzásba nem szabad esni, és nem szabad rendszeresen nagyobb adagokat inni.

Viccesen egyértelműnek tűnhetnek az eredmények, de a fejlett országokban élő embereknek még mindig nem természetes, hogy így élnek – nem véletlen, hogy a kutatás amerikai, hiszen az Egyesült Államokban brutálisan sok az elhízás és az egészségtelen életmód okozta halálesetek száma. Nem baj, ha újra és újra átvesszük, hogy hogyan is kéne élni ahhoz, hogy ezeket elkerüljük.