Egyéb kategória

Ez a 70-es években épült lakóház több energiát termel, mint amennyit fogyaszt

„REBORN HOME”. Így hívják azt a pécsi épületet, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Nem véletlen, hogy elnyerte az E.ON Energy Globe pályázat fődíját. A verseny célja, hogy a legkiemelkedőbb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítson, és ezzel is hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet népszerűsítéséhez.

vous - 2018.05.09.
Ez a 70-es években épült lakóház több energiát termel, mint amennyit fogyaszt

A verseny fődíjasa a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda lett a zsűri döntése alapján. Az elismerést a pécsi „REBORN HOME” elnevezésű projektjük érdemelte ki. A tervezők a 70-es évekbeli házat olyan intelligens lakóépületté alakították át, amely több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul. A zsűri hangsúlyozta, a projekt inspiráló és szakmailag kiemelkedő volt, miután egy régi kedvezőtlen adottságú házat újítottak fel ökotudatosan.

Objektum doboz

Kik nyertek még?

  • Vállalkozás kategóriában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet On-farm ökogazdálkodás kutatóhálózata.
  • Az önkormányzati kategóriában Nagypáli Önkormányzat Zöld Út Falufejlesztési programja.
  • A „Jövő generációja” kategóriában a Katica Tanya zöld energiával működő, a gyerekeket környezettudatosságra nevelő élményközpontjára esett a közönség választása.
  • Az „Épület” kategóriában az Archikon Építészeti Kft. által tervezett Meséskert Óvoda, az ország első minősített passzívház óvodája nyert.
  • Az egyéni kezdeményezés kategóriát a közönség szavazatai alapján Burgmann Nóra „Zöld Matek” nevű, a környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blogja nyerte meg.
  • Az „Ötlet” kategória győztesét a zsűri választotta ki. A VR-COM nevű start-up csapat nyert KonvekPRO termékükkel, amely digitalizálja a mechanikus gázkonvektorokat, így azok vezérelhetővé válnak bármilyen modern digitális eszközzel.

Az E.ON idén második alkalommal rendezte meg az Energy Globe Magyarország versenyt, mely az energiavilág Oscar-díjaként is emlegetett, 177 országban zajló nemzetközi megmérettetés hazai fordulója.

A Várkert Bazárban rendezett díjátadón is a fenntarthatóságot tartották szem előtt a szervezők. A karbonsemleges rendezvény vendéglátásából kikerültek a PET-palackok és a műanyag szívószálak, a vacsora menüsorát pedig hazai, szezonális alapanyagokból állították össze az egyik tavalyi Energy Globe döntőssel, a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal együttműködve.

Felelős Gasztrohős

Narancs helyett magyar „superfooddal” az őszi–téli vitaminhiány ellen

Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak nem lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? És azt, hogyan tudjátok a narancs, mandarin és grépfrút helyett felturbózni a vitaminraktáratokat télen? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, miközben a Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgettünk.

Ajánlott cikkek