klíma aktivizmus

Nem szülnek gyereket erre a bolygóra, mert minek?!

„Bolygónk hamarabb lesz lakhatatlan, mint gondolnánk”, „Klímaváltozás hatása: Eddig soha nem látott menekültválság küszöbén áll az emberiség!”, „Klíma-apokalipszis: 2025-re a Föld lakóinak 2/3-a vízhiánnyal küzd majd” – Aki ezeket a címeket írta, a clickbait előtagokat is lehagyhatta volna a címekből, úgyis elég sokkoló. Olvasni. Aki rendszeresen foglalkozik a klímaváltozás okozta problémákkal, arra tényleg rátörhet a klímadepresszió. Nekem még az is eszembe jutott, hogy kár egyáltalán gyereket szülnöm, ha úgyis mind meghalunk.

Természetesen a fenti kijelentés barokkos túlzás, hiszen még mindig szeretnék egyszer gyereket. De hogy érezzétek, mi vezetett el addig, hogy csak egyetlen mondat erejéig is bevillant az ellenkezője. Elég csak egyet lekattintani a fent felsorolt cikkekből (legyen, mondjuk ez), máris zúdulnak az adatok.

  • Az Északi-sarkon tovább gyorsul az „örökfagy talajának” olvadása, ahol mindössze 1800 milliárd tonna szerves szén várja, hogy kiolvadjon és ezzel üvegház hatású gázt juttasson a légkörbe ———> nő az átlaghőmérséklet.
  • Csökken a jégfelület a bolygón, kevesebb lesz a visszavert fény ———> nő az átlaghőmérséklet.
  • Rohamosan pusztulnak a világ erdei, eltűnik a Föld tüdeje, nem nyelik el a CO2-t ———> nő az átlaghőmérséklet.

Mindez nem 100 év múlva, hanem 30 éven belül, és nem Velence és New York pusztul el a tengerszint emelkedésének következtében, hanem a Kárpát-medencében is komoly gondok diagnosztizálhatók. Mint például:

  • özönvízszerű esőzések aszályos időszakokkal váltakozva
  • talajromlás
  • elsivatagosodás
  • nyaranta sok ember halála a hőség miatt
  • a jelenlegi haszonnövények teljesen eltűnnek, ami élelmezési válsághoz, éhezéshez vezethet
  • ivóvízhiány
  • ősi járványok megjelenése, amelyek eddig a jégbe voltak zárva.
rágó

Tippek a műanyagmentes mindennapokért – Annyit tartsatok be, amennyit tudtok

Mi a baj az ártatlannak tűnő rágóval? Miért legyen nálatok mindig textilszatyor? Miért nem jó, ha egészségesnek és biztonságosnak gondolt eldobható betétet használunk? Ha egy ideje gondolkoztok azon, hogyan tehettek többet a bolygóért, és szeretnétek kevesebb műanyagszemetet termelni, akkor nektek szól ez a cikk.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább!

Soroljam még?

Szinte természetes reakciónak tartom, hogy ha nagyon belegondolok, nem szeretném ennek kitenni a még nem létező gyerekemet, ha nem baj. Inkább arra törekszem, hogy Bea Johnson útjára lépjek. Ha nem is teljesen mindenben, hiszen vannak fenntartásaim a szénnel való sminkeléssel és a kakaópor pirosítóként való használatával kapcsolatban, azért az hadd ne okozzon gondot, hogy viszem magammal a csinos ivókulacsomat vagy a termoszomat, hogy nem kérek szívószálat az italomhoz, amit üvegpohárban kérek, és megpróbálok csomagolásmentesen vásárolni, helyi élelmiszereket enni és tömegközlekedéssel utazni. Mert igen, minden kicsi lépés számít. És nem, nem fogok várni másokra.

Az, hogy a klímadepressziónak, amely amúgy komolyan létező dolog, nem csak amolyan úri huncutság.

Bár azt gondolnátok, az emberek azért nem vállalnak gyereket, mert nincs pénzük felnevelni vagy a kirúgástól félnek, ma már egyre erősebb az a trend, hogy a tudatos nők a klímaváltozás mérséklése miatt döntenek úgy, hogy nem szülnek.

Az aktivisták érvei változatosak, és – hadd tegyem hozzá –, teljesen ésszerűek. Sokan nem szeretnék plusz egy fővel gyarapítani a bolygó lakosságát, hiszen már így is 7 586 815 997 – és ez másodpercenként változik. Azzal is tisztában vannak, hogy a gyerekeik az a generáció lesznek, akik már nem fognak jobban élni a szüleiknél. Akiknek komoly gondot okozna, hogy a szüleik által megélt kényelemben és körülmények között éljenek.

Már ma is vannak olyan részei a bolygónak, ahol komoly gondot okoz nap mint nap friss vízhez vagy élelemhez jutni. Ha ez lesz az általános, melyik ember kívánja ezt a gyerekének? Azt is pontosan tudják, hogy korábbi tanulmány szerint egyetlen gyerek ökológiai lábnyoma nem kicsi: 9441 tonna extra széndioxid-kibocsátást ad hozzá a szülőkéhez. Ezen természetesen lehet csökkenteni, hiszen a gyerek beleszülethet a zero waste életmódba, ami számára már természetes lesz.

Nem tudni, hányan gondolkodnak így a világon. Mielőtt lehülyézitek őket, azért ne felejtsük el, hogy

mindenki maga dönt arról vállal-e gyereket vagy sem, illetve azt is, hogy kitől és mikor. A trendekre azonban nem árt figyelni, mert sok mindent jelezhetnek a világ változásáról. 

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Minimalista kapszulagardrób Bea Johson módra

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód királynője, aki évente egy befőttes üvegnyi szemetet termel a családjával együtt. Nekem is fontos a környezet védelme, de Bea sok-sok lépéssel előttem jár. Egy dolog még bennünk: imádjuk a divatot. Az elmúlt években mindketten rádöbbentünk arra, hogy nagyon nagy baj van a divatiparral, ideje másképp állnunk a ruhákhoz, az öltözködéshez. Az én utamat ismeritek a Holy Duck! blogról, de mit mond a ruhákról ő? A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok.