Egyéb kategória

Csak a leégés káros? 5 tévhit a napozásról, amivel itt az idő leszámolni!

Idén extra hamar tört be a jó idő, a télből egyből nyárra váltottunk, az utcákat pedig ellepték a megpirult, leégett emberek. Hiába a sok figyelmeztetés, még mindig rengeteg a tévhit a napozásról és úgy látszik, legtöbben még mindig félvállról veszik a napégés okozta veszélyeket. Pedig lenne mitől tartani - mutatjuk. 

vous - 2018.05.11.
Csak a leégés káros? 5 tévhit a napozásról, amivel itt az idő leszámolni!

Első tévhit: Csak a leégés veszélyes

Ez sajnos nem igaz, már igen csekély mennyiségű napon töltött idő is károsítja a bőrt, anélkül, hogy leégnél. Persze a napon töltött idő nem szűrhető ki teljesen, a legjobb megoldás mégis az, ha megpróbáljátok minimálisra csökkenteni a napozást.

Második tévhit: Napernyő alatt nem lehet leégni

De igen, le lehet, és árnyékban is le lehet, mivel a homok is visszaveri a fényt. Ettől függetlenül mérsékelhető a bőrünkben okozott kár, ha árnyékba vonulunk a legnagyobb melegben, viszont ilyenkor is érdemes naptejet használni.

Harmadik tévhit: Ablakon keresztül nem tud ártani a nap

Az ablaküveg csak az UV-B fényt szűri, az UV-A fénnyel viszont nem tud mit kezdeni. Ha sokat töltesz autóban a nyári hónapokban, indulás előtt jó, ha bekened magad. 

Negyedik tévhit: Ruhán keresztül nem lehet leégni

A legtöbb ruhadarabunk nem nyújt elegendő fényvédelmet a nappal szemben, maximum annyit, mintha 5-ös fényvédelmű krémmel kennénk magunkat. Az utóbbi időben kaphatóak külön extra fényvédelemmel rendelkező ruhák, de a legokosabb, ha 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem mész napra.

Ötödik tévhit: Ha felhős az ég, nem kell bekenni magunkat

Attól még, hogy nem éget a nap, az UV-sugarak 80%-a át tud törni a felhőkön át. Sőt, különösebben melegnek sem kell lennie ahhoz, hogy megégjünk: napos, téli időben is ugyanúgy ki vagyunk téve az UV-fénynek, mint nyáron.

Ajánlott cikkek