Egyéb kategória

Szedd már össze magad! – avagy mit NE mondjatok egy összetört embernek

Szakítás, munkahely elvesztése, gyász vagy betegség – sok olyan helyzet lehet, amitől barátunk, szerettünk padlóra kerül. Természetes, ha ilyenkor segíteni szeretnénk, azonban vannak olyan gyakran használt mondatok, amelyekkel többet ártunk, mint használunk.

vous - 2018.05.12.
Szedd már össze magad! – avagy mit NE mondjatok egy összetört embernek

Nem mindig hálás feladat, ha nekünk kell támogatni szerettünket a nehéz időkben. Sokszor nehéz türelmesnek, együttérzőnek maradni, nehéz kitalálni, mit mondjunk, amitől jobb lesz neki. Ebben segítünk most: bemutatunk pár olyan mondatot, amik csak ártanak, de megoldásokat is adunk, amivel kifejezhetjük, hogy valóban mellette állunk és számíthat ránk.

Amit ne: „Mindig van valaki, akinek rosszabb.”

Igen, Szíriában polgárháború pusztít, neked meg csak a macskád halt meg – mit vagy úgy oda? Ezt fejezzük ki a fenti mondattal, amitől egy kicsit sem lesz jobb a másiknak. Sőt, még bűntudatot is keltünk benne, amiért szomorú, holott ez egy teljesen jogos, érthető érzelem a részéről.

Helyette: „Nem vagy egyedül, én itt vagyok veled.”

Ezzel kifejezzük, hogy hozzánk bizalommal fordulhat, teret engedünk az érzelmeinek és elfogadjuk azokat. Ne féljünk, hogy egy ilyen mondat hatására majd állandóan rajtunk fog csüngeni, azonban hálás lesz, hogy mi meghallgatjuk.

A cikknek itt koránt sincs vége, a folytatást ITT olvashatjátok tovább a Ridikül oldalán.

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek