Egyéb kategória

„Szóval ennyit a lázadásról” – zenék, amit minden alteros imádott régen

"Autók a tenger felé, mennek el a mi utcánkban" vagy "Szabad a csók, ma szabad a szerelem" - ismerős? Akkor te is átélted azt, amit minden alteros fiatal tíz évvel ezelőtt.

vous - 2018.05.12.
„Szóval ennyit a lázadásról” – zenék, amit minden alteros imádott régen

Az alterság elterjedéséért elsősorban a 2007 környékén átalakuló Petőfi rádiót lehet hibáztatni. Amíg korábban a kispálosok másolt kazikon meg az iskolai szünetekben elvonulva a discmanjükön hallgatták, hogy autók a tenger felé, addig abban a bizonyos évben megváltozott.

Tizennégy évesek kezdtek el tömegekben a ZP-be járni hétköznaponként, az egyetemi parkban nagyiparban ment a piázgatás, a környéken gombamód elszaporodtak a helyek, ahol kiadták az akciós vodkát minden jöttment kiskorúnak.

Az alter koncertekre járás egy csapásra menő dolog lett, legalábbis végzős általános iskolásként mi nem nagyon tudtunk menőbb dolgot elképzelni ennél.

Alterosnak lenni 2009-ben nem csak annyit jelentett, hogy 30y-számokkal volt megtelve a kihajthatós telefonjaink memóriája. Az alterosság egy életérzés volt, a Tisza cipőn át az újból fénykorát érő Converse-ig, a vászonszatyortól a csuklónkra rárohadt PaFe-karszalagig benne volt minden. 

Objektum doboz

Aztán, mint mindennek, ennek is (inkább előbb, mint utóbb) vége szakadt, amiért egyébként szintén az átalakuló Petőfi rádió okolható. Bár még a mai napig nyomatják hellyel-közzel az alternatív zenéket, ezek már közel sem azok, mint a fénykorban. De mik is voltak ezek?

30y – bogozd ki

Objektum doboz

Beck Zoli irritáló kecskehangja ide vagy oda, a 30y a mai napig állócsillag az alterzenék világában. És hogy miről is szól pontosan a szám? Gondolom mindenkinek másról, de olyan szöveggel, amiben benne van, hogy über ich, nem csoda, hogy minden önjelölt filozófus magára talált.

Kaukázus – Szalai Éva

Objektum doboz

Bár nem volt olyan jó, mint a Tartós béke vagy a Teszkó, mégis a Szalai Évát ismerték a legtöbben, ami egyébként a legkevésbé kaukázusos zene (szóval ál-alteresek is hallgathatták nyugodtan). Amúgy ez volt az együttes első és utolsó nagy dobása, 2008-ban feloszlottak, azóta jött több KHJ-projekt a Kafkaztól kezdve a K2-ig és a Kaukázus-összeállásig, de ez már sosem lesz ugyanaz, mint régen.

Vad Fruttik – Sárga Zsiguli

Objektum doboz

Ez kicsit kilóg a listáról, mert én személy szerint szívből utáltam a Vad Fruttikat mindig is, valamiért mégis imádták azt énekelni a tinilányok, hogy "szóljál már anyunak, dobjon le szotyira pénzt". Ők egyébként még mindig elég sikeresnek számítanak valamiért.

Kispál – Húsrágó, hídverő

Objektum doboz

Honnan ismerhető fel, hogy valaki divatkispálos? Onnan, hogy csak a Ha az életbent és a Csillag vagy fecskét ismeri. Egy vérbeli rajongó ezeket a számokat megveti, koncerten csak csöndben hallgatja, ezzel bizonyítva, hogy ő nem olyan, mint a többiek. Bezzeg, ha jön a Húsrágó, hídverő vagy a Zsákmányállat! Egy igazi rajongó még az olyan borzalmakat is elviseli, mint a Gyónás.

Péterfy Bori – Szembogár

Objektum doboz

Ami a Kaukázusnak a Szalai Éva, az Péterfy Borinak a Hajolj bele a hajamba – de aki csak emiatt fizette ki a száz forintos belépőt a ZP-be, csalódnia kellett. A Szembogárt viszont mindenki imádta, akinek törték már össze a szívét alteros fiúk.

+ 1 Kiscsillag – Van-e szándék

Objektum doboz

Akik később születtek, azoknak már sajnos csak ez a Kispál-utánzat jutott, olyan zenékkel például, mint a Van-e szándék. Gyanús, hogy a szövegben szerepel a ZP és a West Balkán is, amik nem sokkal ezután bezártak.

Véletlen? Aligha.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.