Egyéb kategória

„Megőrülök egy kocka csokiért!” – mit üzen a testünk, ha megkívánunk bizonyos ételeket?

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne élt volna már át sóvárgást egyes ételek iránt. Legyen az édesség, egy szelet sajtos pizza, csipsz vagy valami teljesen furcsa, mint a kovászos uborka, biztos, hogy akadt már dolgunk a jelenséggel. De mit üzen a testünk a sóvárgással?

vous - 2018.05.15.
„Megőrülök egy kocka csokiért!” – mit üzen a testünk, ha megkívánunk bizonyos ételeket?

Az ételek utáni sóvárgással az a baj, hogy általában nem a párolt zöldséget kívánjuk meg sovány hallal, hanem sokkal egészségtelenebb dolgokat. Ha igyekszünk odafigyelni a vonalainkra, az egészségünkre, akkor nem könnyű a diéta közepén ezekkel a sóvárgós pillanatokkal szembesülni. Könnyen elcsábulhatunk egy szelet sütire, egy kólára vagy gyorskajára, amely miatt aztán gyötör minket a bűntudat… Pedig csak nem tudtuk helyesen értelmezni a testünk jelzéseit.

Ugyanis hacsak nincs valami egyértelmű külső oka, például extrém fáradtság miatt kívánjuk annyira a koffeint, vagy akut szerelmi csalódásunkat enyhítenénk egy doboz fagyival, mégis megmagyarázhatatlanul erős vágyat érzünk bizonyos ételek után,

akkor valószínűleg testünk azt próbálja megmutatni, hogy valamilyen tápanyagra nagy szüksége van.

Forrás:
iStock

 

Sós nasik

Ha egy izzasztó edzés után ölni tudnánk egy zacskó csipszért vagy sült krumpliért, akkor ahelyett, hogy engednénk a kísértésnek, először pótoljuk az elveszített folyadékot és sókat. Az izzadás során ugyanis sok ásványi anyag is távozik szervezetünkből, amelyre szükségünk van. Igyunk meg legalább fél liter ásványvizet, vagy még jobb, ha izotóniás sportitalt iszunk (nem cukrosat, nem koffeineset, csak izotóniásat!). Esélyes, hogy a burgonyában található szénhidrátokra is szükségünk lenne, ezért gondoskodjunk róla, hogy edzés után hozzájussunk a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálékhoz, ami fehérje mellett összetett szénhidrátokat is tartalmaz. Például fogyasszunk grillezett pulykahúst sült édesburgonyával.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatást a Ridikül oldalán olvashatjátok ITT

 

Ajánlott cikkek