Egyéb kategória

A klímaváltozás 4 hatása, ami a ti életeteket is örökre átalakíthatja

Vízhiány és természeti katasztrófák, földrengések, hurrikánok, özönvízszerű esőzések vagy éppen szárazság – csak néhány olyan tényező, amely a következő harminc évben új irányt szabhat az életünknek. Ez derült ki az Antall József Tudásközpont hírleveléből.

vous - 2018.05.16.
A klímaváltozás 4 hatása, ami a ti életeteket is örökre átalakíthatja

1. Évente közel 40 ezer liter vizet fogyasztunk fejenként

A globális vízigény 2050-re akár 55 százalékkal is emelkedhet, miközben az évszázad közepére mintegy négymilliárd ember él majd vízhiányos területeken szerte a világban. Ahogy korábban megírtuk, a következő háborúk valószínűleg az ivóvíz miatt törnek majd ki.

Magyarország lakói átlagosan és fejenként közel 100 liter vizet fogyasztanak naponta: a fővárosban 150, nagyobb vidéki városokban 120, a kisebb falvakban pedig mintegy 60 litert – egy budapesti, 5 tagú család ez alapján például évente mintegy 220 ezer liter vizet használ el.

viz-gyumolcs1

A házi gyümölcsvíz a legjobb módszer, hogy rászokjatok a vízivásra

Naponta hááárom liter4!!%=!? Túl sok. Túl unalmas. De leginkább: túlságosan sokszor felejtem el, hogy erre szükség van.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

2. Kisvárosnyi embert veszítünk évente

Az elmúlt években volt példa arra, hogy egy kisebb város lakosságának megfelelő mennyiségű – mintegy 13 ezer – ember vesztette életét vagy tűnt el természeti vagy emberi eredetű katasztrófák miatt, beleértve a földrengéseket, hurrikánokat és más időjárási jelenségeket. A helyzet várhatóan nem kedvező irányba változik a következő időszakban sem.

3. Az is baj, ha sok, az is, ha kevés

Vannak hirtelen lezajló természeti katasztrófák, mint a cunami (szökőár) vagy az árvíz, és olyanok is, amelyek fokozatosan válnak egyre inkább mindennapossá és okoznak óriási károkat, mint a szárazság. Utóbbi mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatását már ma is érzik például Marokkóban, Algériában, Tunéziában, Szomáliában és Egyiptomban. Malawiban pedig éppen az özönvízszerű esőzések miatt kellett több mint 300 ezer embert kitelepíteni az UNICEF adatai szerint.

Marokkó

Miért éppen Marokkó kellett a Rolling Stonesnak (és a hippiknek)?

70 évesek és még mindig úgy tolják a rock and rollt, hogy a fiatalok is csak loholnak utánuk. Hogy mi a titkuk? Pont ez, a rock and roll lifestyle. Hogy mit kerestek Marokkóban? Pont ezt. A lazulást.

A cikket ide kattintva olvashatjátok.

4. A klímaváltozás a migrációt is erősíti

Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) szerint 2050-ig mintegy 200 millió embert kell majd kitelepíteni lakóhelyéről az éghajlatváltozás negatív hatásai miatt. A hőmérséklet emelkedése fokozatosan csökkenti a mezőgazdasági területek termőképességét, pusztítja az úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásokat, vagyis a tiszta vizet és a termőtalajt. Az extrém időjárás-jelenségek – különösen a heves esőzések és az azokat követő árvizek a trópusi területeken – rengeteg ember életére hatnak, közülük sokaknak várhatóan el is kell majd költöznie lakóhelyéről. A tengerek vízszintjének emelkedése pedig az alacsonyan fekvő területekről is több millió ember költözését eredményezheti az előttünk álló évtizedekben.

Ajánlott cikkek