Egyéb kategória

Sisu – A siker és a boldogság kulcsa finn módra

A dánoktól megtanultunk boldogabbak lenni, a svédektől elsajátítottuk az elég jó művészetét. A hygge és a lagom „so 2017”! 2018 már a sisu tanulmányozásával, majd gyakorlásával telhet. De mi is ez a japán hangzású finn fogalom, és miért lesz nekünk annyira jó, ha elsajátítjuk?

vous - 2018.05.16.
Sisu – A siker és a boldogság kulcsa finn módra
hygge

Mi az a hygge, amiről mindenki beszél? – A dánok trükkjei a boldogabb élethez

Tudtátok, hogy a Facebook, a ma esti vacsorátok, az otthonotok és még a zoknitok is lehet hyggelig? És azt, hogy mi az a hygge? Annyit már most elárulhatok, hogy van íze, hangja, illata, és látni, meg érezni is lehet. A hygge (hüge) maga a „jóllét”, a meghittség, az otthonosság, vagyis minden, amitől a dánok a legboldogabb nemzet a világon. Élvezzétek úgy az élet egyszerű örömeit, mint ők! A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Ha azt gondoljátok, hogy a hygge és a lagom után nincs szükség egy újabb lefordíthatatlan fogalomra, hadd emlékeztesselek benneteket, hogy a 2018-as ranglista szerint Finnország a legboldogabb ország a világon. Magyarország ezzel szemben mindössze a 69. helyen áll azon a listán, ahol Burgundi az utolsó. Az igaz, hogy a finnek állítólag a természet közelsége, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés miatt érzik magukat jól, de szerintünk a sisu is benne van a dologban.

Ahogy a hygge és a lagom, úgy a sisu is lefordíthatatlan fogalom, de ez ne akadályozzon meg benneteket abban, hogy közelebbről is megismerkedjetek vele. A sisu tulajdonképpen a következők elegye:

  • eltökéltség,
  • mersz,
  • makacsság a szó pozitív értelmében,
  • kitartás,
  • akaraterő.

A sisu egyet jelent a finn néplélekkel. Nem kell azonban finnek lenni, hogy átvegyétek a sisut. Ez ugyanis mindenkiben ott lapul, bennetek is.

lagom5

A hygge után jön a lagom? – A svédek életszemlélete a boldogsághoz

A hygge, mint életérzés rendesen ellopta a showt a tavalyi évben. 2017-ben a hygge, azaz "jóllét" nemcsak az emberek életszemléletére hatott, de szépen csendben bekúszott és hatással volt a lakberendezésre, a szépség-, divatiparra, de még a gasztrotrendekre is. És hogy honnan jött ez az elsőre kimondhatatlannak tűnő szó? Egyenesen Dániából, ami mint tudjuk évek óta az egyik legboldogabb ország – így máris jobban hisszük, hogy tudják, miről beszélnek, ha a boldogság titkát a hyggével kapcsolják össze. Van élet azonban a hygge-n túl is, ott, ahol a lagom lakozik. Tovább a cikkre!

A Kossuth könyvkiadó gondozásában megjelent könyv (Joanna Nylund: Sisu – Pozitív életszemlélet finn módra) fülszövege szerint, aki felfedezi és előhívja magában a sisut, az:

  • bátran és eltökélten tud szembenézni az élet kihívásaival,
  • jobban érzi magát a bőrében és megtalálja a belső középpontját,
  • magabiztosan kommunikál és hatékonyan oldja meg a konfliktusokat,
  • kitartóbb és testileg fittebb lehet,
  • szívélyes és a stresszt jól tűrő, ellenálló gyerekeket nevel,
  • következetesen cselekszik és kiáll azért, amiben hisz.

Ha belegondoltok, a sisu tulajdonképpen a sikeresség kulcsa.

Általában akkor érezhetitek (csak nem tudtatok róla, hogy így hívják), amikor leépítés után kénytelenek vagytok új munka után nézni, vagy amikor szakítás után újra készek vagytok arra, hogy a „húspiacon” találjátok magatokat és elkedtek újra randizni. Ja igen, akkor is, amikor a tervezett 5 kilométer helyett csak azért is lefuttok plusz 1 kilométert. Amikor vert helyzetben érezzük magunkat, el sem tudjuk képzelni, hogy lehet majd másképp, hogy jönnek még új lehetőségek. Pedig csak kicsit kell kivárni.

A sisu azonban nemcsak arról szól, hogy arra gondolunk, majd minden rendben lesz. A sisu ugyan fejben dől el, leginkább azt segíti elő, hogyan cselekedjünk másképp, hogyan tartsunk ki, hogyan növekedjünk és erősödjünk a csekély lehetőségek ellenére is.

A sisu előhívására többek között a következő technikák alkalmasak:

  • Hosszú távú mozgások: futás, úszás, biciklizés.
  • Olyan emlékek előhívása, amikor nagyon nehéz helyzetben éreztétek magatokat, és azt gondoltátok, nincs tovább.

Miért érdemes ezeket előhívni? Minél inkább hozzászoktok ahhoz a kellemetlenséghez, amely a komfort zónátokból való kilépéssel együtt jár, annál inkább képesek lesztek előhívni a sisut, amikor szükségetek van rá más helyzetekben is.

engel-nora-3-gyakorlat-a-feszes-popsiert-domokos-eniko-szemelyi-edzo1

Megcsinálom, ha beledöglök is – Nem szeretek futni, mégis vár rám a félmaraton

Kezdhetném ezt a cikket úgy, hogy világéletemben szerettem futni, kisiskolásként sorra nyertem a futóversenyeket, és a kedvenc órám a testnevelés volt, de nem lenne igaz. Ehelyett az a gyerek voltam, aki rendszerint felmentést kért, az évi egy kötelező Cooperen csalt és összeszorult gyomorral öltözött át minden egyes óra előtt. Most meg itt vagyok, és 25 éves fejjel úgy döntöttem, lefutom életem első félmaratonját. Hogy jó futó lettem-e? Nem. Hogy szeretem-e minden percét a futásnak? Nem. Hogy sikerülni fog-e a félmaraton? Most már tudom, hogy igen.

Ajánlott cikkek