Egyéb kategória

Magyar népviselet ihlette ruhában ment férjhez a Piroshka tervezője, Hegedűs Anna

Valószínűleg kevés olyan VOUS-olvasónk van (ha vagytok, akkor jelentkezzetek!), akik magyar népviselet ihlette menyasszonyi ruháról álmodoznak. Ha mégis közéjük tartoztok, a következő ruhát imádni fogjátok. Hegedűs Anna, a Piroshka márka tervezője maga tervezte és alkotta a ruhát, de a ruha bizonyos elemeinél voltak segítői.

vous - 2018.05.18.
Magyar népviselet ihlette ruhában ment férjhez a Piroshka tervezője, Hegedűs Anna

Hegedűs Anna Berlinben él, Magyarországon gyártat és magyar hagyományőrzőkkel dolgozik együtt. Tavaly nyáron beszélgettem vele abból az apropóból, hogy a Globális Fenntarthatósági Divathét szóróanyagára az ő ruhája került, és részt vett a divatbemutatón is. Anna rendszeresen dolgozik együtt magyar kézművesekkel, hagyományőrzéssel foglalkozó családokat szeretne támogatni. Berlinben azonban ez nem elég, a vásárlókat nemcsak az érdekli, ki és milyen körülmények között készíti a ruháikat, hanem az is, milyen az alapanyag, mivel festik a textilt, ezért kell fejlődnie a Piroshkának, amely így válhat eladhatóbbá fenntartható márkaként.

Amikor megtudtam, hogy Anna az esküvőjére készül, biztos voltam benne, hogy különleges ruhában mondja ki az igent élete párjának. Igazam lett!

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

Az álomruhát díszítő matyó hímzést Illés Vanda Anna Junior Prima díjas hímző tervezte, és Misik Mónika, a Monka márka megalapítója hímezte.

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

A gyönyörű párta Pirisáné Nagy Katalin viseletkészítő népi iparművész munkája. Az ékszerként viselt gyöngysor, úgynevezett kaláris Kása Róza kezét dicséri.

Forrás:
Hegedűs Anna, Piroshka

A kaláris neve is egyébként a korallra utal, amelyet az ókor óta termékenységvarázslónak és bajelhárítónak tartottak. A korall Magyarországon ugyan sosem volt jellemző alapanyag, de a gyöngysorban megjelenő korallpiros szín, később már csak maga a gyöngysor utalt erre a jelentésre. A pártát a hajadonok viselték, mert ez a fejdísz jelképezte az erkölcsi tisztaságot. A gyűrűik is spirituális és vallási jelképeket rejtenek, ezt a Bdpst Ékszer Manufaktúra készítette el nekik.

A fotókat a Team Schnurrbart készítette, a vőlegény Sandor Lakatos öltönyt viselt.

A meghívót Szűcs Ágnes készítette.

Objektum doboz

És érdekes azt is látni, miből lett a ruha. Egy gyors vázlat pont elég, ha valaki hosszú ideje dédelgette a tervet valahol az agya eldugott kis szegletében.

Objektum doboz

szerelem esküvő házasság

Esküvő másképp!

Ha érdekelnek a különleges, kicsit sem szokványos, inspiráló esküvők, akkor jó helyen jársz. Több olyan párral is készítettünk interjút, akik megvalósították az álmaikat, és másképp szerveztek esküvőt.

Kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek