Egyéb kategória

Érdemes-e késleltetni a havi ciklusunkat?

Egészségünk és női létünk egyik alapvető jelensége a menstruációs ciklus, ami jó esetben szabályos, és nem keseríti meg az életünket. Ha ez így van, beleavatkozni nem biztos, hogy a legszerencsésebb dolog.

vous - 2018.05.20.
Érdemes-e késleltetni a havi ciklusunkat?

Mindannyiunknak jött már meg a menstruációja olyankor, amikor nagyon nem kellett volna: fontos értekezlet, vizsga, randi, esküvő, nyaralás, karácsony, és még sorolhatnánk. Mindannyian örülnénk egy olyan eszköznek, ami segít egy kicsit jobban az uralmunk alatt tartani a ciklusunkat, de a régi módszer, amely szerint a fogamzóképes nők a klimax jelentkezéséig vagy terhesek voltak, vagy szoptattak, s emiatt csak évente nagyjából öt alkalommal menstruáltak, nem tűnik tartható megoldásnak. Ám olyan mágikus gyógyszer sem létezik, ami segít elkerülni a vérzést, de nem jár mellékhatásokkal.

Késleltetni csak orvosi felügyelettel szabad

Ennek ellenére léteznek módszerek, amik segítségével késleltethetjük a vérzésünket, ám ezek alkalmazásához mindenképpen nőgyógyászra lesz szükségünk. Osszuk meg orvosunkkal, miért és mennyi időre szeretnénk eltolni a mestruációnkat, és különböző vizsgálatok után az orvos eldönti, jól tesszük-e ezt.

A kombinált fogamzásgátló tabletták részben erre lettek kitalálva, ha a 21 napos tablettaszedési időt meghosszabbítjuk, akkor a vérzés később jelentkezik, de néha a hétnapos szünetet el is hagyják, és egyszerűen tovább szedik a következő 21 szemet. Ritka esetekben ezt a szünetmentességet egészen hosszan folytathatja a beteg, de csak rendszeres orvosi kontroll alatt, és évente 2-3 alkalommal így is javasolt elkezdeni a megvonásos vérzést. Ugyanakkor ezt nem minden gyógyszerrel tehetjük meg, mindegyik más hormontartalmú, ezért is fontos, hogy az orvosunkkal megbeszéljük terveinket.

Forrás:
Pixabay

Egy hónap szünet

A kombinált fogamzásgátlókon kívül létezik egy noretiszteron hatóanyagú tabletta is, ami hasonlóan működik a progeszteron női hormonhoz. Ha szeretnénk eltolni a vérzésünket, annak várható időpontja előtt három nappal érdemes elkezdeni a gyógyszer szedését, és abban a hónapban elkerülhetjük a menstruációnkat,  de ezt is csak orvosi felügyelettel tehetjük, annak tudatában, hogy ez nem fogamzásgátló hatású tabletta. Akármilyen gyógyszert is íratunk fel, ne felejtsük el azt sem elmondani az orvosnak, tervezünk-e még gyereket, és ha igen, mikor, illetve melyik gyógyszer szedése mellett van szükség kiegészítő fogamzásgátló módszerre.

A cikknek itt még koránt sincs vége, a folytatást keressétek ITT

Ajánlott cikkek