Egyéb kategória

Amiről nem beszélünk, de veletek is megtörténhet: amikor ágyi poloska, tetű, rüh keseríti meg az életeteket

Sokáig gondolkodtam, mikor lenne kényelmes írni az ágyi poloskáról, a rühről vagy a tetűről. Délelőtt írjam meg a cikket még ebéd előtt? Persze, közbejött valami. Ebéd után? Áh, nem lenne túl szerencsés. Akkor valamikor a délután, amikor már nem fordul fel a gyomrom és nem undorodom a témától? Addig húztam, addig halogattam, hogy hajnal van, a kávém itt van mellettem, amibe kénytelen vagyok belekortyolni, különben beleborulok a laptopom képernyőjébe. Nemszeretem téma, nemszeretem paraziták, mégis beszélni kell róla, mert bárki találkozhat velük. Ti is.

vous - 2018.05.23.
Amiről nem beszélünk, de veletek is megtörténhet: amikor ágyi poloska, tetű, rüh keseríti meg az életeteket

Ezek a paraziták ugyanis nem akkor érkeznek az életetekbe, ha ápolatlanok, igénytelenek, koszosak vagytok. Akkor is szeretettel, de leginkább számítással csimpaszkodnak rátok, ha az igényesség, a jólöltözöttség, ápoltság mellett a ti nevetek állna a szótárban, mint élő példa. És ez az egészben egyébként a legmegdöbbentőbb és legsokkolóbb is.

A legszebb az egészben, hogy sokszor maguk a barátok, ismerősök, de még a kezelőorvosok is képesek úgy tekinteni a parazitától szabaduló páciensre, mintha csakis az ő hibája lett volna, ami történt.

Na, ezt azonnal verjétek ki a fejetekből. A nagyvárosokban a paraziták pillanatok alatt képesek terjedni.

Ehhez semmi mást nem kell tennetek, mint

  • tömegközlekedésen utazni (vonat, metró, busz, villamos, troli, repülő de még akár a telekocsi is ide tartozhat)
  • nyilvános vécét, mosdót használni (étterem, munkahely, bulihely, kávézó, vagy ahol éppen találtok)
  • olyan helyeken megfordulni, ahol sok ember jár (színháztól kezdve a szabadtéri koncertekig, könyvtártól a kocsmáig)
  • használt bútort vagy használati tárgyakat vásárolni magánszemélytől
  • használt ruhát vásárolni magánszemélytől.

És azt hiszem, még hosszasan sorolhatnám.

Sokszor az, aki továbbadta a fertőzést, nem is tud róla (mert nem vette észre, vagy mert nem tudja, mi történik vele), hogy fertőzött. Ilyenkor eszetekbe ne jusson keresni a bűnöst, vagy ujjal mutogatni a másikra.

A lényeg, hogy ti vegyétek észre mihamarabb, hogy baj van, és kezeljétek minél gyorsabban, nehogy megfertőzzetek másokat.

Ha eddig birtátok, akkor menjünk tovább.

Forrás:
Unsplash / Oscar Keys

Ágyi poloska

Az ágyi poloska csípése olyan, mint egy megveszett szúnyogé, csak éppen még akkor sem múlik el, ha a környék összes szúnyogját kiirtottátok magatok körül. Veszettül viszket, általában egymás mellett található több folt. Én már találkoztam poloskairtókkal és poloskairtást is láttam elég közelről. Nagyon jófej srácok voltak, akik hosszan meséltek az ágyi poloska jelleméről és szokásairól, miközben füstölték ki őket a lakásból.

Ezt a parazitát meglehetősen lusta jószágnak állították be, aki nem szívesen mászkál a lakásban, ha már egyszer megtalálta a gazdatestet, amelyből éjszakánként vért szívhat. Emberi vérrel táplálkozik ugyan, de hetekig bírja élelem nélkül, a petéi pedig szintén hetek alatt fejlődnek ki. A poloskairtással foglalkozó szakemberek azt is elmesélték, jártak olyan lakásban, ahol a gazdatest három évet (!) várt arra, hogy kihívja őket. El tudjátok képzelni, mekkora volt a fertőzöttség?

Ha már tudjátok, hogy ágyi poloskával van dolgotok, akkor

  • NE rendezzétek át a szobát!
  • NE tologassátok a bútorokat!
  • NE költözzetek ki a szobából!
  • NE dobjátok ki a bútorokat!

Próbáljatok még velük aludni aznap éjjel, másnapra pedig hívjatok szakembereket, akik az irtást végzik. A házi módszerekkel is lehetséges az irtás, de sokkal tovább tart, és nincs garancia a sikerre.

Forrás:
Unsplash / Samuel Zeller

Fejtetű

Egymás alfajainak tartják őket. A Wikipedia ide vonatkozó szócikke szerint „a fő különbség az, hogy a fejtetű az emberi hajban él és nem hordoz fertőző betegségeket, a ruhatetű pedig az emberi ruházat belső felületén él és fertőző betegségeket terjeszthet”.

Vérrel táplálkoznak, és könnyen átterjednek az egyik emberről a másikra (elég csak ugyanarra a székre ülni a buszon, mint a fertőzött embertársunk, zsúfolt buszon a hajunkkal odaérni a másik hajához teljesen véletlenül, de a közös fésűhasználat, közös hajgumi vagy hajcsat is terjesztheti. Igaz, sok időt nem bírnak táplálék nélkül és szobahőmérsékleten gyorsan elpusztulnak.

A fejtetvesség erős viszketéssel jár, a hajtőnél láthatóak csípések is, de a serkék (a peték) például a hajszálakon találhatók és könnyen összetéveszthetők a korpával. A különbség annyi, hogy nem lehet őket egyszerűen leseperni.

A fejtetű gyógyszertárban kapható készítményekkel is kiirtható, csak tartsátok be pontosan a használati utasítást!

Rühatka

A bajt a rühatka nősténye okozza, amelyik a bőr szarurétegében telepszik meg. Hámsejtekkel táplálkozik, itt fejlődik, itt rakja le a petéket is. Leggyakoribb tünete a rohamszerű viszketési inger, amelyet az atka váladéka okozta allergiás reakció vált ki. A bőrön megjelenhetnek piros foltok, hólyagocskák, kidomborodó bőrelváltozások.

Sokszor összetévesztik első ránézésre az allergiával, a csalánkiütéssel. Mikroszkoppal azonban pontosan látható, miről is van szó.

Ne aggódjatok, gyógyszeres kezeléssel akár 24 óra alatt elpusztulnak, az allergiás reakciók kicsit később csökkennek. Kötelező irtani, különben nagyon gyorsan járványszerűen terjedhet.

Ami a legfontosabb: ne szégyelljétek, ha ilyesmi történt veletek, hanem tegyetek ellene. Ne hagyjátok, hogy más is megfertőződjön!

teli-depresszio-sad-szomorusag

Kiközösítés és csúfolás – ezért nem tudjuk ezeket soha elfeledni

Az emberi emlékezet csodálatos. Ha úgy gondolja, hogy jobb nektek, hogy felejtsetek, akkor töröl, mélyre rejt emlékeket, és tény, hogy sokunk – a legtöbbünk – a gyerekkora bizonyos részeire alig emlékszik. Nem úgy azok, akiket terrorizáltak gyerekkorában.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek